Tokom Trampovog mandata na Zapadnoj obali porastao broj jevrejskih naseljenika
Tramp, Foto: Printscreen/Yputube

dalji rast zavisi od izraela!

Tokom Trampovog mandata na Zapadnoj obali porastao broj jevrejskih naseljenika

Prošle godine broj naseljenika se povećao za 2,62 odsto dok je stopa rasta u Izraelu u celini bila 1,7 odsto. Godine 2016. populacija jevrejskih naseljenika je porasla za 3,59 odsto

Objavljeno:

Stopa rasta broja jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali bila je mnogo viša nego u Izraelu kao celini u poslednje četiri godine, za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa čija se administracija nije protivila širenju jevrejskih naselja.

Organizacija koja podržava jevrejske naseljenike objavila je da je njihov broj od početka 2017. porastao za oko 13 odsto i dostigao 475.481.

Ona u to nije uračunala i 200.000 Jevreja koji žive u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Izraelska populacija se povećala za osam odsto u tom periodu i u Izraelu sada živi gotovo 9,3 miliona stanovnika, po zvaničnim podacima.

Direktor organizacije Jevrejska populaciona statistika Zapadne obale, Baruh Gordon, nastojeći da umanji uticaj politike SAD rekao je da je godišnja stopa rasta zapravo opala poslednjih godina čak i pre pandemije korona virusa.

Prošle godine broj naseljenika se povećao za 2,62 odsto dok je stopa rasta u Izraelu u celini bila 1,7 odsto. Godine 2016. populacija jevrejskih naseljenika je porasla za 3,59 odsto.

Gordon je rekao da američki predsednik ne može mnogo da utiče jer rast zavisi od odluka Vlade Izraela o izgradnji naselja.

Mnogi jevrejski naseljenici su religiozni Jevreji i imaju velike porodice što doprinosi rastu populacije, a Izraelce privlače jevrejska naselja jer su u njima stanovi pristupačniji.

Gordon očekuje da se rast nastavi čak i ako predsednik SAD Džozef Bajden izvrši pritisak na Izrael da zaustavi širenje naselja.

Izrael je Zapadnu obalu i istočni Jerusalim osvojio ;u Šestodnevom ratu 1967. godine, a Palestinci žele da na tim teritorijama bude njihova nazavisna država koja bi obuhvatila i pojas Gaze.

Palestinci i veći deo medjunarodne zajednice smatraju jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za stvaranje održive i povezane palestinske države.

S druge strane, jevrejski naseljenici i njihove pristalice smatraju Zapadnu obalu biblijskim i istorijskim središtem jevrejskog naroda i protive se svakoj podeli.

Trampova administracija je odustala od dugotrajne politike SAD prihvativši postojanje naselja i objavila je bliskoistočni mirovni plan na osnovu kojeg bi Izrael mogao da ih sve zadrži.

Prošle godine je Majk Pompeo kao prvi američki državni sekretar posetio jedno jevrejsko naselje.

Palestinci su gnevno odbacili plan Beče kuće i Bajden će po svoj prilici odustati od njega jer se i on protivi širenju nasilja i nada se obnovi mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca.

Pošto se Tramp nije protivio izgradnje novih stanova za jevrejske naseljenike, još više su se iskomplikovala nastojanja da se istorijski sukob dva bliskoistočna naroda reši po modelu dve države - stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael.

Samo nekoliko dana pre okončanja Trampovog mandata, izraelske vlasti su odobrile planove izgradnje stotina novih stanova na Zapadnoj obali.

Izrael je 2020. godine odobrio ili je nastavio izgradnju više od 12.000 domova za jevrejske naseljenike, što je najviše u jednoj godini otkako se to beleži.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta/AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.