SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA JE UPRAVO OBJAVILA: Upozorenje za TRUDNICE za jednu od najpoznatijih vakcina!
Ilustracija, Foto: Profimedia

MODERNA

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA JE UPRAVO OBJAVILA: Upozorenje za TRUDNICE za jednu od najpoznatijih vakcina!

„Iako trudnoća žene stavlja u ozbiljniji rizik od COVIDA-19, upotreba ove vakcine kod trudnica trenutno se ne preporučuje“

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je nove smernice o vakcini Moderna Covid-19, uključujući zabrinjavajući savet da trudnice ne bi trebalo da dobiju ovu vakcinu osim ako nisu izložene velikom riziku.

Ekspertska strateška savetodavna grupa SZO (SAGE) za imunizaciju izdala je u utorak seriju preporuka o vakcini Moderna, savetujući da trudnice ne bi smele da uzimaju vakcinu ukoliko nisu zdravstvene radnice ili su pod posebno visokim rizikom od izloženosti.

„Iako trudnoća žene stavlja u ozbiljniji rizik od COVIDA-19, upotreba ove vakcine kod trudnica trenutno se ne preporučuje“, napisao je SAGE.

Direktorka za imunizaciju SZO Kejt O'Brajen rekla je da su potrebna klinička ispitivanja vakcine Moderna na trudnicama.

U izveštaju je takođe naglašeno da vakcinu treba primeniti u dve doze u razmaku od 28 dana između svake injekcije, uz mogućnost produženja tog intervala do 42 dana ako je neophodno.

Izveštaj SAGE takođe naglašava potrebu da se vakcina primenjuje u objektima u kojima su lako dostupni tretmani za alergijske reakcije. Grupa stručnjaka izdala je smernice za vakcinu Fajzer / BioNTek pre nekoliko nedelja.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama i Nezavisni savetodavni komitet za imunizacijske prakse rekli su da nema dovoljno dokaza koji bi sugerisali da li su vakcine Moderna i Fajzer pogodne za trudnice ili ne, jer nijedna ne sadrži sam virus, pa one stoga ne mogu izazvati Covid-19, ali nije bilo dovoljno podataka za upućivanje poziva.

Najnovije smernice javnog zdravstva Engleske podržavaju ovu tezu, navodeći da, „Vakcine Covid-19 ne sadrže organizme koji se mogu razmnožavati u telu, pa ne mogu zaraziti nerođenu bebu u materici“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.