RAT KINE I AMERIKE OKO VAKCINA: Kinezi tvrde da je FAJZEROVA VAKCINA OPASNA, a KORONA nastala u laboratoriji u SAD!
Fajzerova vakcina, Foto: Profimedia

NAPETO

RAT KINE I AMERIKE OKO VAKCINA: Kinezi tvrde da je FAJZEROVA VAKCINA OPASNA, a KORONA nastala u laboratoriji u SAD!

Kinezi tvrde i da virus nije nastao u Kini

Objavljeno:

U toku je veliki hibridni sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država oko vakcina za Covid-19. Kinezi tvrde da virus nije nastao kod njih, a insinuiraju i da Fajzerova vakcina protiv korone nije sigurna, pošto je jedna osoba umrla posle vakcinisanja.

Prenosimo tekst CNN o ovom sukobu:

"Obraćajući se svetskoj ekonomskoj eliti u ponedeljak, predsednik Kine Si Đinping rekao je da je "obuzdavanje koronavirusa najbitniji zadatak za međunarodnu zajednicu".

U govoru na Svetskom ekonomskom forumu, Si je pozvao na "veću solidarnost i saradnju, više deljenja informacija, i jači globalni odgovor", kao i na "međunarodnu saradnju na polju vakcina protiv Kovida".

Kina dobija pohvale za svoju "diplomatiju vakcinama", pošto obećava vakcine zemljama u razvoju i investira u kandidate za vakcine kojima nije potrebna veoma niska temperatura za skladištenje. Ali kako se pitanja postavljaju oko efikasnosti jedne od tih vakcina, državni mediji Kine su reagovali agresivno, targetirajući ne samo kritičare, nego i druge vakcine, u pokušaju da im sruše reputaciju, braneći kineske vakcine.

Uz "naduvavanje" izveštaja o smrtima koje su navodno povezane sa vakcinama - što je opasna igra koja bi mogla da sruši poverenje ne samo u Fajzer i Modernu, koji su na udaru kineskih medija, nego i u sve vakcine - kineska propaganda takođe objavljuje alternativne teorije o poreklu same pandemije, uključujući i odavno demantovanu tvrdnju da je ona nastala u američkoj laboratoriji.

Ako Sjedinjene Američke Države zaista poštuju činjenice, trebalo bi da otvore svoju biološku laboratoriju u Fort Detriku

"Ako Sjedinjene Američke Države zaista poštuju činjenice, trebalo bi da otvore svoju biološku laboratoriju u Fort Detriku i omoguće veću transparentnost u pitanjima kao što su njihovig 200 bioloških laboratorija van SAD", rekla je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing prošle nedelje, dodajući da bi SAD trebalo da pozovu inspektore Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kako bi proverili trag pandemije, kao što već rade u Kini.

Vodeća američka bio-laboratorija u Fort Detriku nakratko je postala glavna tema u kineskim društvenim mrežama, posle komentara Hue, koje su promovisali komunistički aktivisti na svojim profilima. Pre toga, kineski zvaničnici su tvrdili, bez dokaza, da čak i pored toga što je pandemija nastala u Vuhanu, koronavirus je mogao da bude donet tu preko američkih vojnika, koji su učestvovali na Svetskim vojnim igrama u oktobru 2019. godine.

Peking takođe gura ideju da je virus mogao da uđe u zemlju preko smrznute hrane, uprkos tvrdnjama naučnika da bi virus mogao ovako da se širi.

Upitana od strane CNN o komentarima o Fort Detriku, Hua je rekla da postoje dokazi da je "epidemija buknula na raznim mestima ranije, u jesen 2019, i da može postojati veza između sezonskog gripa u SAD i epidemije", dodajući da "nije na Kini, nego na SAD da ponudi odgovore".

Tvrdnje da pandemija ima "više izvora" ne podržava većina naučnika, a čak i da je tako, ne menja činjenicu da je kineski grad Vuhan bio mesto prvog masovnog javljanja virusa, i gde su lokalni zvaničnici, umanjujući opasnost od njega, dozvolili virusu da se širi.

Vuhan je i dalje najverovatnije ishodište same pandemije, i poslužio je naučnicima za prikupljanje važnih podataka o tome kako je virus mutirao i koje lekcije možemo iz ovoga naučiti, za budućnost.

Si Đinping
foto: Profimedia

Posle meseci odlaganja i diplomatskih peripetija, istraživački tim SZO je stigao u Vuhan, ranije ovog meseca, kako bi započeo istragu, donevši sa sobom dodatno ispitivanje, koje izgleda da je pospešilo iznenadnu pojavu teorija zavere o Fort Detriku.

Tim SZO je već rekao da nemaju nameru da pripisuju krivicu, niti da je to njihov posao. Međutim, bilo kakvu vrstu nesigurnosti o poreklu pandemije, ili o tome kako je virus prvo počeo da se širi, Peking će verovatno iskoristiti da pojača alternativne teorije koje državni mediji već šire.

Nove pojave virusa u samoj Kini, posle meseci držanja epidemije pod kontrolom, takođe pospešuju potrebu za prebacivanjem krivice u inostranstvo, pogotovo što se gradovi ponovo zatvaraju i donose potencijalnu ekonomsku mizeriju.

Si je nekoliko puta naglasio uspeh Komunističke partije Kine u borbi sa pandemijom, što je uspeh koji je još impresivniji kad se uporedi sa SAD i većim delom Zapadne Evrope. Kako Kina distribuira vakcine i u zemlji i u inostranstvu, šansa da se koronavirus pretvori iz katastrofe za reputaciju u propagandnu pobedu su sve privlačnije.

Ali promocija dezinformacije o vakcinama mogla bi da ima velike posledice, ne samo u SAD, nego i u Kini.

U ponedeljak, Global Times, državni tabloid koji je na čelu napada na Fajzerove i Modernine mRNK vakcine, iskoristio je smrt jednog pacijenta u Kaliforniji da bez dokaza tvrdi da su te vakcine opasne. Zdravstveni eksperti ponavljaju da će se javljati smrti posle vakcinacija, pogotovo u ranom periodu, kad su većina vakcinisanih stari i bolesni, ali da ovo ne znači da je sama vakcina izazvala smrt.

U ponedeljak, Global Times, državni tabloid koji je na čelu napada na Fajzerove i Modernine mRNK vakcine, iskoristio je smrt jednog pacijenta u Kaliforniji da bez dokaza tvrdi da su te vakcine opasne

Global Times je čak citirao zdravstvene vlasti u okrugu Plejser, koje su "osbacile povezanost smrti osobe i vakcine", ali ovo ih nije sprečilo da citiraju anonimne kineske eksperte koji tvrde da su mRNK vakcine opasne i da "mogu da sadrže nepoznate rizike".

Ovaj napad ide i dalje od napada na Fajzerovu vakcinu, i insinuira da je sama tehnologija upotrebljena da se razvije nova mRNK vakcina nepouzdana - tvrdnja koja nema osnova, i može da ima posledice na buduće kineske proizvode, kao i na postojeće Fajzerove i Modernine vakcine.

Takvi izveštaji imaju posledice: prošle nedelje, predsednik Filipina Rodrigo Duterte upozorio je na izveštaje, koje su promovisali kineski zvaničnici i državni mediji, o smrtima u Norveškoj, gde se distribuira Fajzerova vakcina. Norveške vlasti su rekle da nema korelacije između primanja Fajzerove vakcine i povećanog rizika od smrti kod 23 preminula pacijenta koja su prethodno primila vakcinu.

"Skoro svi koje poznajem jure da kupe ovu Fajzerovu vakcinu. Ako želite da prođete kao Norvežani, napred, niko neće da vas zaustavlja", rekao je Duterte, odgovarajući na pozive poslanika da daju prednost američkim vakcinama u odnosu na kineske.

Njegove komentare su brzo objavili i kineski mediji, što je dovelo do novog talasa dezinformacija.

Sinovak vakcina
foto: Profimedia

Pišući ove nedelje, Janžong Huang, viši savetnik za globalno zdravstvo u Savetu za spoljne odnose, rekao je da je uspeh Kine u borbi sa pandemijom na unutrašnjem planu možda ostavio zemlju u osećanju lažne sigurnosti, kad je reč o vakcinama. Huang je citirao rezultate anketa, koje su pokazale da iznenađujuće veliki broj Kineza ne misli da je u opasnosti od Kovida, i da to navodi kao razlog što odbijaju da prime vakcinu, što je neobičan rezultat i u državama gde je skepticizam prema vakcinama rasprostranjeniji nego što je u to u Kini.

Slično osećanje može biti razlog htenja kineske vlade da "igra brzo i jako" sa dezinformacijama o vakcini. Kina je bila među nacijama sa najmanjim brojem skeptika prema vakcinama u svetu, prema nedavnom istraživanju magazina Nature, a čak i da se skepticizam pojača, sposobnost autoritarne države da organizuje masovnu vakcinaciju ne dolazi u sumnju.

Ali Si je sam rekao da su vakcine ključne za globalni odgovor na pandemiju, i zbog toga je Peking investirao u vakcinaciju ljudi u zemljama u razvoju. Ali takav napor će biti osujećen ako Kina, zajedno sa vakcinama, bude izvozila i dezinformacije i oklevanje."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.