DŽONSON SE UMILJAVA BAJDENU: Objavio fotografije i pohvalio se da je pričao sa novim predsednikom SAD!
Boris Džonson, Foto: Youtbe printscreen

OTKRIVAMO

DŽONSON SE UMILJAVA BAJDENU: Objavio fotografije i pohvalio se da je pričao sa novim predsednikom SAD!

Džonson je na Tvitteru objavio svoju fotografiju dok je razgovarao telefonom. „Sjajno je razgovarati sa Bajdenom večeras“, napisao je

Objavljeno: 21:40h

Boris Džonson i Džo Bajden u subotu su se obećali da će produbiti veze i raditi zajedno na borbi protiv klimatskih promena, u svom prvom razgovoru od inauguracije predsednika SAD, saopštio je kabinet britanskog premijera.

Džonson je čestitao Bajdenu na inauguraciji, a "dvojica lidera raduju se produbljivanju bliskog saveza između naših nacija", navodi se u saopštenju iz Dovning Streeta.

Britanske novine izvestile su da je Džonson prvi evropski lider koji je primio Bajdenov poziv, a američki predsednik ranije je razgovarao sa svojim kanadskim i meksičkim kolegama.

Sandej telegraf je izvestio da je Džonson prvi lider koji nije severnoamerički razgovarao sa Bajdenom "nakon što je njegov dogovoreni poziv odložen dva dana unapred, što bi se moglo smatrati velikim podsticajem za posebne odnose između Britanije i Sjedinjenih Država".

Biden je razgovarao sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u prvom pozivu stranom lideru u petak.

Džonson je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se smeje dok razgovara telefonom. „Sjajno je razgovarati sa predsednikom Joeom Bidenom večeras“, napisao je.

Čini se da je cilj razgovora bio zagrevanje ledenih veza nakon što je Biden opisao Džonsona 2019. godine kao „fizički i emocionalni klon“ svog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden je takođe kritikovao Johnsonovu politiku prema Bregzitu, ali je u izjavi Dovning Streeta rečeno da su lideri "razgovarali o prednostima potencijalnog sporazuma o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje".

Džonson je rekao da namerava da trenutna trgovinska pitanja reši "što pre".

Bajden, koji ima irske korene, upozorio je pre svog izbora da, ako Bregzit našteti Sporazumu Velikog petka 1998. godine, neće pristati na trgovinski sporazum. Tim sporazumom okončano je 30 godina nasilja u Severnoj Irskoj.

Džonson je pohvalio Bajdena što je brzo preokrenuo političke odluke koje je doneo njegov prethodnik.

„Toplo je pozdravio“ Bajdenovu odluku da vrati Sjedinjene Države Pariškom klimatskom sporazumu i ponovo se pridruži Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Premijer je takođe pohvalio Bajdenovu posvećenost postizanju neto nula emisija do 2050. godine.

Lideri su izrazili nadu da će se uskoro sastati i zajedno raditi na globalnom samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koji će se održati u Škotskoj u novembru, navodi se u saopštenju.

Oba lidera su ponovila svoju posvećenost NATO-u i "dele vrednosti u promociji ljudskih prava i zaštiti demokratije", dodaje se. Tramp je bio vrlo kritičan prema transatlantskom savezu.

Lideri su se takođe složili oko „značajnih izazova sa kojima se svet suočava tokom pandemije“.

Sjedinjene Države imaju najveći broj zaraženih i umrlih na svetu, dok Velika Britanija ima najveći broj umrlih u Evropi.

Džonson je takođe pohvalio Bajdena što se pridružio inicijativi Covak, globalnom fondu za vakcinu protiv siromašnih zemalja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.