POSLE UDARA NA HARADINAJA, MOSKVA NASTAVLJA DA REŠETA: Sada je i Albanija pod NJENOM PALJBOM!
Rusija, Foto: printscreen/youtube

NEOČEKIVANO

POSLE UDARA NA HARADINAJA, MOSKVA NASTAVLJA DA REŠETA: Sada je i Albanija pod NJENOM PALJBOM!

Ambasada je takođe izrazila iznenađenje zbog sadržaja saopštenja albanskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je Tas s

Objavljeno: 22.01.2021. 21:09h

Ruska ambasada u Albaniji saopštila je danas da je ''neosnovana i nategnuta'' odluka Tirane o proterivanju ruskog diplomate zbog navodnog kršenja epidemioloških mera.

"Smatramo da su optužbe protiv Krivošejeva neutemeljene i nategnute. U tom kontekstu, uveravanja albanske strane o nameri da razvija prijateljske odnose izgledaju sumnjivo", saopštila je ambasada na svojoj Fejsbuk stranici.

Ambasada je takođe izrazila iznenađenje zbog sadržaja saopštenja albanskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je Tas s.

“Suprotno tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nikada nije pomenuto u kontaktima između ruske ambasade i albanskog Ministarstva spoljnih poslova”, tvrde iz ruske ambasade.

Kako se navodi, diplomata je prvi i poslednji put pomenut u usmenoj belešci albanskog Ministarstva inostranih poslova 20. januara ove godine, kada je Krivošejev proglašen persona non grata.

“Nije predstavljen nijedan dokaz o njegovom kršenju albanskih antikovid mera“, navela je ruska ambasada.

Ambasada je saopštila da je početkom novembra 2020. godine Krivošejevu dijagnostikovan korona virus.

Nakon toga je dve nedelje bio u karantinu u skladu sa medicinskim pravilima i vratio se na posao tek posle dva negativna testa na korona virus.

„Nije imao spoljne kontakte, osim poseta medicinskim ustanovama radi obaveznih testova“, navela je ambasada.

Ambasada je takođe kritikovala Albaniju zbog hitnog obelodanjivanja imena diplomate koji je proglašen nepoželjnom osobom.

„Skrećemo pažnju na činjenicu da se u skladu sa međunarodnom diplomatskom praksom imena službenika diplomatskih misija koji su proglašeni 'personom non grata' ne otkrivaju široj javnosti, u skladu sa obavezama koje je država domaćin preuzela da garantuje ličnu bezbednost diplomata i članova njihovih porodica “, saopštila je ambasada.

U četvrtak je albanska televizija ''Top čenel'' javila da je albanska Vlada proglasila ruskog diplomatu nepoželjnim zbog nepridržavanja anti-epidemioloških mera preduzetih u vezi sa pandemijom korona virusa.

U izveštaju se tvrdi da su dokazi koji svedoče o kršenju mera karantina od strane diplomate počeli da se prikupljaju od aprila 2020.

Istovremeno, albansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da želi jače prijateljske odnose sa Rusijom i izrazilo nadu da će Rusija reagovati sa razumevanjem na „ovu odluku donetu u dramatičnom periodu za ceo svet“, podseća Tas s.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media