VOJNI ROK U GRČKOJ PRODUŽAVA SE NA 12 MESECI: Ne morate ni da pogađate zašto
Grčka, Foto: printscreen/youtube

vest

VOJNI ROK U GRČKOJ PRODUŽAVA SE NA 12 MESECI: Ne morate ni da pogađate zašto

Već mesecima tenzije sa susednom Turskom rastu oko istraživanja nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju u pomorskim zonama oko kojih se Turska spori sa Grčkom i Kirpom

Objavljeno: 22.01.2021. 19:52h

Vojni rok u Grčkoj biće produžen sa devet na 12 meseci u okviru "jačanja oružanih snaga", rekao je danas grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos.

Odluka stupa na snagu od maja, rekao je on novinarima.

Ona je doneta u kontekstu povećanih tenzija sa Turskom, navodi Frans pres.

Ministar je rekao da bi služenje vojske moglo da ostane devet meseci za mlade ljude koji izaberu da budu rasporedjeni u graničnim zonama sa Turskom, posebno u regionu reke Marice (na grčkom reka Evros) i na nekim ostrvima u Egejskom moru.

Već mesecima tenzije sa susednom Turskom rastu oko istraživanja nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju u pomorskim zonama oko kojih se Turska spori sa Grčkom i Kirpom.

Kriza izmedju Atine i Ankare pojačana je kada je u avgustu Turska rasporedila brod za seizmička istraživanja, uz pratnju vojnih brodova, u spornu zonu istočnog Sredozemlja.

U gestu smirenja Ankara je krajem novembra objavila vraćanje tog broda. Grčka i Turska, obe članice NATO takodje su se složile da u ponedeljak nastave pregovore oko rešavanja spora.

Medjutim u budžetu za 2021. godinu Grčka je rešila u decembru da poveća vojnu potrošnju za 60 odsto, do 5,5 milijardi evra.

U okviru plana za odbranu planirana je kupovina 18 francuskih aviona tipa Rafal po ukupnoj ceni od 2,5 milijardi evra, od kojih bi 1,5 milijardi bilo dato 2021. godine.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli uskoro bi u Atini trebalo da potpiše taj sporazum, prenosi Frans pres.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media