DŽO BAJDEN JE NOVI PREDSEDNIK SAD! Održao je veoma EMOTIVAN GOVOR i uputio poruku SVETU! (VIDEO)
Donald Tramp, Foto: Profimedia, EPA/ Patrick Semansky, EPA/ Tasos Katopodis, EPA/ Jake Threadgould, EPA/ Noelia Lopez, EPA/ David Fernandez, EPA/ MICHAEL REYNOLDS, EPA/ SAUL LOEB

ode!

DŽO BAJDEN JE NOVI PREDSEDNIK SAD! Održao je veoma EMOTIVAN GOVOR i uputio poruku SVETU! (VIDEO)

Tramp je Belu kuću napustio sa suprugom Melanijom

Objavljeno: 22:29h

Džo Bajden danas polaže zakletvu i postaje 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Počela je svečanost u Vašingtonu, nakon haosa posle izbora koji traje u poslednjih nekoliko meseci.

Bajden i Kamala Haris položiće zakletvu u 19 sati po vremenu u Srbiji.

Svečanost obično uživo prate stotine hiljada ljudi, ali sada se očekuje mnogo manje publike, zbog epidemije koronavirusa.

22:03 - Bajden stigao u Belu kuću

Predsednik SAD Džo Bajden i prva dama Džil, stigli su u Belu kuću. Očekuje se da će Bajden svoje prve odluke potpisati oko 23.15 sati po našem vremenu.

Nešto ranije stigla je i potpredsednica SAD Kamala Haris.

21:57 - Bajden potpisao prve proglase

Džo Bajden potpisao je danas prva tri dokumenta u Predsedničkoj sobi na Kapitolu kao predsednik SAD.

Reč je o proglasima o inauguraciji, o nominaciji za zvaničnike u svom kabinetu, kao i nominaciji za niže pozicije u kabinetu, objavio je večeras beogradski Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative.

21:32 - Prvi potez Kine nakon svečanosti

Kina je uvela sanckije protiv 28 američkih državljana, uključujući bivšeg državnog sekretara Majkla Pompea, zbog poteza koji predstavljaju "ozbiljno mešanje u unutrašnje poslove Kine", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

21:23 - Pripreme u Beloj kući za dolazak Bajdena

U hodnicima Zapadnog krila Bele kuće, u kojem se nalazi ceo predsednički kabinet, postavljene su brojne fotografije predsednika i njegove supruge u pozlaćenim ramovima.

Zaposleni u IT odeljenju menjaju tastature i ekrane kompjutera na svakom radnom stolu u svim kancelarijama i donose kancelarijske materijale za sve predsednikove saradnike, prenosi CNN s lica mesta.

18:20

Pesnikinja Amanda Gorman je izrecitovala jednu svoju pesmu.

DZO BAJDEN
foto: EPA/ SAUL LOEB

18:16

Gart Bruks je otpevao pesmu "Amazing Grace".

18:08

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novom predsedniku SAD Džou Bajdenu i izrazio uverenje da će uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u njemu imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

17:53

Džo Bajden je održao govor.

"Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan istorije i nade. Amerika je bila pred izazovom, i pobedila je. Danas slavimo trijumf cilja, a ne kandidata. Slavimo pobedu demokratije. Volja naroda je uslišena. Naučili smo da je demokratija lomljiva, ali dragocena. Demokratija je, prijatelji, pobedila. Sada, na ovom svetom zemljištu, gde je samo pre nekoliko dana nasilje htelo da pobedi, izvršili smo miran prenos vlasti, kao što smo radili dva veka. Gledamo napred, na naš američki način, i gledamo naciju za koju znamo da možemo da napravimo. Zahvaljujem se svojim prethodnicima. Znam snagu našeg ustava. Pozdravljam predsednika Kartera, s kojim sam pričao sinoć. Upravo sam položio zakletvu, koju je prvo položio Džordž Vašington. Mi, narod, tražimo savršeniju zajednicu. Ovo je velika nacija, mi smo dobar narod. Daleko smo dogurali, kroz mirove i ratove. Ali imamo još mnogo toga da postignemo, u ovom vremenu opasnosti i mogučnosti. Imamo mnogo toga da izgradimo, da popravimo. Ovo je veoma teško vreme, puno izazova. Napao nas je virus koji je za godinu dana ubio više ljudi nego Drugi svetski rat.

Džo Bajden
foto: EPA/ SAUL LOEB

Izgubljeni su i milioni poslova, biznisa. Ali san o jednakosti neće više biti san. Sada smo pred izazovom belog suprematizma i domaćeg terorizma koji ćemo pobediti. Kako bi pobedili, potrebno je mnogo više od reči. Potrebno je jedinstvo. U drugom januaru, 1863. Linkoln je potpisao Proglas o emancipaciji, rekao je da će njegovo ime u istoriji biti poznato zbog tog potpisa. On je rekao da je njegova cela duša u tome. Danas, moja cela duša je u ovome: da ujedinimo našu naciju, i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Da se borimo protiv besa, nasilja, nezaposlenosti. Sa jedinstvom, možemo uraditi velike stvari. Možemo pobediti smrtonosni virus. Da nagradimo rad, da izgradimo srednju klasu ponovo. Da učinimo Ameriku ponovo vodećom nacijom sveta. Naša istorija je večita borba između ideala, da su svi stvoreni isti, i ružne realnosti rasizma i straha, koja nas razdvaja. Borba je večita, i mir nikad nije večan. Kroz našu istoriju, uvek smo pobeđivali. U ovom trenutku, dovoljno nas je zajedno, da istorija i razum pokažu put, u kojem ćemo zajednički da napravimo mir. Bez jedinstva nema napretka, nema nacije, samo haos. Ovo je naš momenat istorije, a jedinstvo je put napred. I moramo da u ovom trenutku budemo Sjedinjene Američke Države. A ako budemo jedinstveni, uspećemo. Danas, počnimo iznova, svi mi. Počnimo da slušamo jedni druge, da poštujemo jedni druge. Politika ne mora da bude požar. Svaki nesporazum ne mora biti razlog za potpuni rat. Moramo da odbacimo kulturu u kojoj su i same činjenice predmet manipulacije i izmišljanja. Amerika mora biti više od ovoga. I Amerika jeste više. Ova zgrada je izgrađena u Građanskom ratu, i pobedili smo. Ovde je dr King govorio o svom snu.

Džo Bajden
foto: EPA/ SAUL LOEB

Ovde su heroji koji su dali svoje živote za Ameriku. Ovde stojimo pošto je rulja pokušala da nas izbaci odavde. Da pobedi demokratiju. To se nije desilo, niti će se ikad desiti. Ne tada, ne danas, neće nikada.

Za sve koji nisu podržali našu kampanju, poruka: ako se još ne slažete sa mnom, neka bude tako. Imate to pravo, da to osećate mirno. Ali neslaganje ne sme da vodi ka nejedinstvu. A kunem se: biću predsednik SVIM Amerikancima. I boriću se isto toliko za one koji me nisu podržali, kao za one koji jesu.

Koje su stvari koje nas definišu kao Amerikance? Dostojanstvo, jedinstvo, istina. Naučili smo opasnu lekciju: da se laži koriste za dostizanje moći. A na nama je da pobedimo laži.

Razumem da mnogi Amerikanci gledaju sa strahom u budućnost. Zabrinuti su za zdravstveno osiguranje, poslove... Ali ne smemo da se okrenemo jedni protiv drugih, da gajimo nepoverenje. Moramo da okončamo ovaj rat plavih protiv crvenih, konzervativaca protiv liberala. Moramo, ako otvorimo duše, ako pokažemo malo tolerancije. Ako "obujemo cipele" drugih bar na momenat. Nekim danima nama je potrebna pomoć, drugim mi treba da pružimo pomoć. Naša zemlja će ovako biti jača. A još uvek možemo da se ne slažemo.

Dragi Amerikanci, trebaće nam jedinstvo i snaga da pobedimo, da prođemo kroz ovu zimu i pobedimo ovaj virus. Moramo to da uradimo kao JEDNA NACIJA.

Pobedićemo zajedno. Zajedno!

Svi znamo da ceo svet gleda u nas dana. Evo moje poruke za njih. Amerika je bila testirana, i sada smo jači. Obnovićemo naše saveze, da predvodimo svet našim primerom. Bićemo partner koji garantuje napredak i sigurnost.

Kao prvi čin koji činim kao predsednik, zamoliću vas za minut ćutanja za svih 400.000 Amerikanaca koji su umrli od ovog virusa.

DZO BAJDEN
foto: EPA/ Patrick Semansky

Molim vas da mi se pridružite u molitvi za njih.

Danas je Amerika pred velikim izazovima. Vreme je za delanje, ima mnogo toga da se radi. Sudiće nam po tome kako budemo rešavali krize koje su pred nama. Da li ćemo biti na nivou zadatka i stvoriti novi i bolji svet za našu decu. Mislim da možemo ovo, i zajedno ćemo napisati veliko novo poglavlje u istoriji SAD. U Američkoj priči.

Bajden je zatim citirao patriotske stihove i zatražio od svih da velikoj američkoj priči dodaju novo, divno poglavlje.

Dajem vam reč: uvek ću braniti Ustav, Ameriku, demokratiju, i svima obećavam da ću vam polagati račune. Zajedno ćemo napraviti priču nade, a ne straha. Svetlosti, ne mraka. Dobrote. Neka ovo bude priča koja nas vodi, koja će pokazati da smo odgovorili na poziv istorije. Da je Amerika još jednom pokazala da može da bude svetionik celom svetu. Okrećemo se, vođeni ubeđenjima i verom, ovim zadacima.

Bog blagoslovio Ameriku i štitio naše vojnike.

Hvala, Ameriko."

17:49

Džozef Bajden je upravo položio zakletvu i postao 46. predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Njega je, dok je držao ruku na porodičnoj Bibliji, zakleo sudija Vrhovnog suda SAD Džon Roberts.

Džo Bajden
foto: EPA/ Win McNamee

17:44

Nastupa Dženifer Lopez, koja peva pesmu "This Land is Your Land". U jednom trenutku je na španskom povikala "Pravda za sve u zemlji slobode!"

Dženifer Lopez
foto: NBC

17:41

Kamala Haris je upravo položila zakletvu pred sudijom Sonjom Sotomajor i preuzela dužnost potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Kamala Haris
foto: EPA/ SAUL LOEB

Ona jepostala prva žena, prva crnkinja i prva osoba južnoazijskog porekla na funkciji podpredsednika SAD.

17:39

Džo Bajden će položiti zakletvu na Bibliji koja je u njegovoj porodici od 1893. godine.

17:37

Lejdi Gaga je otpevala himnu SAD.

lejdi gaga
foto: EPA/ TASOS KATOPODIS

17:35

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp je "u poslednji čas" izdao još jedno pomilovanje.

"Danas je predsednik Donald Tramp pomilovao Alberta Piroa", rekla je sekretarica za štampu Džad Dir.

Piro je bivšu muž Trampove saveznice i TV lica Fox Newsa Džanin Piro. Bio je osuđen za neplaćanje poreza.

17:28

Kamala Haris je obukla ljubičastu haljinu za ceremoniju, i to sa dobrim razlogom.

Ona je ovako odala počast Širli Čizolm, prvoj afroamerikanki koja se kandidovala za predsednika SAD. Širli je inspirisala Kamalu da se bavi politikom.

Kamala Haris
foto: EPA/ SAUL LOEB

17:23

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden je upravo predstavljen i uskoro će biti izabran za 46. predsednika.

Dok je prolazio pored njega, udario se pesnicama sa Barakom Obamom, svojim bivšim šefom.

17:22

Svi letovi za Vašington su odloženi, sve dok Bajden ne položi zakletvu. Naređen je prekid u vazdušnom saobraćaju od dva sata.

17:20

Bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger je dao podršku Bajdenu:

- Navijam za tebe, Džo Bajden. Tvoj uspeh je uspeh zemlje.

17:15

Predsednik Tramp je pratio prenos inauguracije u avionu, dok je leteo prema Floridi, rekao je izvor blizak njemu za CNN.

17:11

Aktuelni potpredsednik Majk Pens stigao je na ceremoniju.

Majk Pens
foto: Profimedia

17:03

Kamala Haris, buduća potpredsednica SAD, stigla je na ceremoniju zajedno sa svojim suprugom Dagom Emhofom. Ona će biti prva žena potpredsednik i prvi potpredsednik južnoazijskoj i afričkog porekla.

Kamila Haris
foto: EPA/ ROD LAMKEY

17:02

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp je upravo sleteo u Floridu.

17:00

Potpredsednik SAD Majk Pens je ostavio poruku Kamali Haris, koja će ga naslediti. Njih dvoje su se čuli telefonom protekle nedelje.

16:59

Sudije Vrhovnog suda su upravo predstavljene na ceremoniji. Bajden će zakletvu položiti pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom, a Kamala Haris pred sudijom Sonjom Sotomajor.

16:56

Stigli su bivši predsednici SAD Bil Klinton, Barak Obama i Džordž Buš. Džkimi Karter (96), najstariji bivši predsednik SAD, nije mogao da prisustvuje ceremoniji zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Barak Obama
foto: EPA/ Patrick Semansky

16:54

Džo Bajden je tvitnuo poruku svojoj supruzi Džil dok su prilazili Kapitolu.

- Volim te, Džili, i ne mogu biti zahvalniji što ćeš biti uz mene na putovanju koje predstoji.

16:30

Ispred zgrade Kongresa stigli su Džo Bajden i supruga Džil. Tu je i Kamala Haris sa svojim suprugom. Prije njih stigli su i potpredsednik Majk Pens i šef republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

1
foto: printscreen

16:27

Zbog dojave o bombi evakuisana je zgrada Vrhovnog suda SAD-a koja se nalazi na Kapitolu, preko puta zgrade Kongresa, piše CNN.

16:03

Oglasio se i bivši predsednik SAD-a Barak Obama, u čijoj je administraciji Bajden osam godina služio kao potpredsednik. Obama je Bajdenu, svojem dobrom prijatelju, čestitao i poručio da sada "stiže njegovo vreme".

15:34

Izabrani predsednik poslao je svoj prvi tvit na dan inauguracije.

- U Americi je novi dan - napisao je Bajden.

15:06

CNN saznaje da je Donald Tramp ipak ostavio poruku za svog naslednika Džoa Bajdena. Sadržaj same poruke još uvek nije poznat.

14:58

Air Force One upravo je uzleteo vozeći Donalda Trampa prema Floridi poslednji put u predsedničkom mandatu.

Donald Tramp
foto: Profimedia

14:56

U bazi Endrjuz nije bilo potpredsednika Majka Pensa, koji se izvinio zbog odlaska na Bajdenovu inauguraciju, a ni republikanskih vođa u donjem i gornjem američkog Kongresa Mičha Mekonela i Kevina Mekartija, koji su umesto toga u katedrali na misi na poziv budućeg američkog predsednika Bajdena.

Pozivnice za Trumpov odlazak iz Bijele kuće upućene su njegovim bivšim suradnicima koji su s njim bili dio mandata, uključujući i onima koji su ga kritizirali, no neki su se oglasili poručivši da se neće odazvati zbog toga što bi u zrakoplovnoj bazi morali biti od šest sati ujutro ili zato što smatraju da je odlazeći predsjednik "politički toksična roba".

14:53

Izabrani predsednik Džo Bajden stigao je u katedralu sv. Mateja apostola u Vašingtonu gde će prisustvovati svetoj misi.

14:49

Američki mediji preneli su i kako će se rešiti problem primopredaje tzv. 'nuklearnog kovčega' s obzirom na to da će Tramp u trenutku preuzimanja dužnosti biti stotinama kilometara daleko na Floridi.

Nuklearni fudbal
foto: Profimedia

14:35

Donald Tramp je održao oproštajni govor:

- Bile su ovo neverovatne četiri godine, puno toga smo postigli - rekao je Tramp na početku govora i zahvalio mnogima, a posebno svojoj porodici.

- A naša prva dama... Bila je toliko popularna među narodom - poručio je Tramp koji je reč tada prepustio Melaniji.

- Biti prva dama SAD bila je velika čast. Hvala na podršci. Bog blagoslovio vas, vaše porodice i ovaj predivan narod - poručila je Melania.

- Što još reći nakon ovoga - upitao je Tramp.

Pohvalio se uspesima na vojnom i ekonomskom planu.

- Da nije bilo pandemije, imali bismo dosad neviđene brojeve. A čak i sad smo na dvostruko višem nivou nego pre četiri godine - poručio je Tramp.

- Setite nas se kad ugledate te brojke. Imamo najveću zemlju na svetu, najveću ekonomiju na svetu... Pandemija je pogodila celi svet, ali pogledajte kako smo se mi nosili s tim. Vakcinu je pre trebalo razvijati godinama, a mi smo ga razvili u rekordnom roku. Radili smo naporno. Sve smo ostavili "na terenu", kako to kažu sporitsti - izjavio je Tramp.

Donald Tramp
foto: EPA/ Stefani Reynolds

Ponovio je da je dobio rekordan broj glasova za jednog aktualnog predsednika.

- Moramo izraziti saučešće i poslati ljubav onima pogođenima kineskim virusom - rekao je.

Kaže kako je ponosan što je bio američki predsednik, a ta je izjava popraćena skandiranjem "Hvala Tramp".

- Uvek ću se boriti za vas. Budućnost ove zemlje nikad nije bila svetlija - poručio je predsednik na odlasku.

- Doviđenja, hvala, vratićemo se u nekoj formi - rekao je Tramp na kraju.

14:15

Tramp je upravo napustio Belu kuću. Na putu je za bazu Endrjuz, gde će održati kratku oproštajnu ceremoniju pre poslednjeg leta za Palm Bič.

U kratkom obraćanju novinarima po poletanju, Tramp je rekao da je postigao mnogo tokom svog mandata i poručio da on i njegova supruga Melanija vole američki narod, dodaje Gardijan.

Donald Tramp
foto: EPA/ Al Drago

12:48

Majk Pens neće doći na Trampovu oproštajnu ceremoniju u bazi Endrjuz. Umesto toga Pens će prisustvovati inauguraciji Bajdena i Kamale Haris.

Majk Pens
foto: Profimedia

Njegovi pomoćnici su za Vašington Post rekli da bi bilo logistički izazovno da prisustvuje na oba događaja. Objavio je galeriju kojom se oprašta od pozicije, a ni na jednoj slici nije Donald Tramp.

12:18

Selo Tulasendrapuram u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu danas slavi - naime, to je selo predaka buduće potpredsednice SAD Kamale Haris. Selo je puno transparenata, nude se grickalice, a postoji i kalendar sa slikama Bajdena i Kamale.

Ljudi nose plakate s likom Kamale Haris i za nju se mole u lokalnom hramu.

"Nadamo se da će jednom posetiti naše selo. Njen uspeh nadahnuo je mnoge žene u našem selu da sanjaju velike snove. Ona živi daleko od našeg sela, ali smo povezani", kažu mjštani.

USA, Amerika
foto: Profimedia

11:41

Bajden je najavio da će odmah vratiti SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju i ponovno pridružiti SAD Pariškom sporazumu o klimatskim promenama. Takođe, ukinuće zabranu putovanja iz nekoliko zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom.

11:20

Predsednik Evropskog veća Šal Mišel predložio je novoizabranom američkom predsedniku novi temeljni ugovor u odnosima EU i SAD-a, a promenu na čelu Sjedinjenih Država predsednica Komisije Ursula von der Lajen nazvala je "novom zorom" u međusobnim odnosima.

Donald Tramp
foto: Profimedia

11:01

Posle nereda na Kapitolu Vašington se priprema za inauguraciju pod ekstremnim sigurnosnim merama - zatvaranjem puteva, postavljanjem ograda od bodljikave žice i raspoređivanjem hiljada američkih vojnika.

Stanovnicima Vašingtona je rečeno da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsednika Sjedinjenih Država kako ne bi rizikovali zarazu koronavirusom. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga bezbednosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu.

Donald Tramp neće prisustvovati svečanosti. Kad Džo Bajden u podne po lokalnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan grada, čime će prekinuti tradiciju mirnog prenosa vlasti. Republikanski milijarder biće tada u Mar-a-Lagu na Floridi.

National Mall, veliki park koji vodi od Spomenika Linkolnu do Kapitola, biće zatvoren za javnost. Postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

Američka policija upozorava da su pretnje novih oružanih napada krajnje desnice realne. Biće na velikom oprezu tokom celog dana.

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim delom bude virtualna kako bi se sprečilo širenje zaraze covidom-19.

Na inauguraciji će nastupiti pop zvezda Lady Gaga koja će otpevati američku himnu i latino diva Dženifer Lopez.

Bajden će položiti venac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Džordžom i Lorom Buš, Bilom i Hilari Klinton i Barakom i Mišel Obamom.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.