ZEMLJOTRES U AUSTRIJI! Osetilo se sve do Zagreba
Zemljotres / Ilustracija, Foto: Profimedia

SVE SE TRESLO

ZEMLJOTRES U AUSTRIJI! Osetilo se sve do Zagreba

Zemljotres jačine 4,5 stepena pogodio je centralnu Austriju u sredu oko 8.30, objavio je EMSC na svom Tvitter profilu

Objavljeno: 09:47h

Zemljotres je pogodio Austriju u sredu oko 8.30. Epicentar je bio u blizini Halla u Štajerskoj, 77 kilometara jugoistočno od Linca, i udario je na dubini od 2 kilometra.

Zemljotres u Austriji

Zemljotres jačine 4,5 stepena pogodio je centralnu Austriju u sredu oko 8.30, objavio je EMSC na svom Tvitter profilu. Epicentar je bio u blizini Halla u Štajerskoj, 77 kilometara jugoistočno od Linca, a zemljotres je pogodio dubinu od 2 kilometra. Korisnici iz Zagreba takođe su se pojavili na veb stranici EMSC, napisavši da su čuli tutnjavu i osetili zemljotres.

Akrivirano klizište

Ministar građevinarstva Darko Horvat rekao je u sredu da postoji velika opreznost geologa protiv aktiviranih klizišta i geoloških pojava na području pogođenom zemljotresom, koji trenutno više ne pružaju iste projektne parametre kao pre zemljotresa.

- Želimo da započnemo sa rešavanjem stambenog pitanja onih koji su ostali bez krova nad glavom - rekao je Horvat u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'. Kaže da će u ponedeljak dobiti mapu sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, gde će biti jasno grafički objašnjeno u kojim oblastima struka kaže da je ne treba obnavljati i graditi jer je sastav tla takav da više nema određenu nosivost je objekat koji će tamo biti donekle stabilan u zemljotresu. Horvat je takođe podsetio da nove zakonske izmene jasno navode da će oni koji žive na području na kojem Republika Hrvatska neće moći da gradi dobiti novi zamenski prostor u kojem će biti moguća gradnja.

- O ovoj porodici ćemo se sigurno pobrinuti na adekvatan način, ali ako geolozi kažu da je područje na kome su do sada živeli potpuno nestabilno i neprikladno za novu izgradnju, moraće da se donesu odluke i neke od porodica presele na druge lokacije budite sigurni - objasnio je Horvat.

8.09 Zemljotres u Sisačko-moslavačkoj županiji

Potpredsednik vlade Boris Milošević izjavio je u utorak da je do sada na području pogođenom zemljotresom prijavljeno nešto manje od 45.000 oštećenih zgrada, a pregledano je oko 22.000, i upozorio da svaki novi zemljotres donosi i novu štetu. Crvena nalepnica ima oko 2.600 predmeta, a zajedno sa žutim nalepnicama - više od sedam hiljada predmeta ima ozbiljnu štetu, izvestio je Milošević u dnevniku HTV-a. Kako je rekao, ako ga uporedimo sa zemljotresom u Zagrebu, videćemo da je mnogo štetniji. Dodao je da treba uzeti u obzir da se ne radi samo o stambenim zgradama. Potpredsednik vlade i zamenik direktora Štaba civilne zaštite za obnovu Boris Milošević upozorio je da je dodatna šteta veliki problem za građevinske inženjere, jer svaki novi zemljotres donosi novu štetu. Ljudi su uplašeni, primećuju da se u njihovim domovima šire pukotine, pa zovu statičare, koji već rade prekovremeno. Istakao je da je danas na područje Banovine stiglo 47 kontejnera, što znači da ih je ukupno raspoređeno 600. Također je izvijestio da je komunalnim poduzećima iz Fonda za zaštitu okoliša dodijeljeno 8 milijuna kuna kako bi mogle početi raščišćavati ruševine. Plan je da se za komunalne usluge izdvoji ukupno 50 miliona kuna, najavio je potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24.sata hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.