AU, KAKVE OPTUŽBE POMPEA NA RAČUN KINE! OVO nije moglo da se očekuje, pominje GENOCID!
Foto: Printscreen / Youtube

OZBILJNE OPTUŽBE

AU, KAKVE OPTUŽBE POMPEA NA RAČUN KINE! OVO nije moglo da se očekuje, pominje GENOCID!

Bajdenov tim nije reagovao na ovu izjavu iako su neki od njegovih članova ranije takođe koristili termin genocid kad su govorili o represiji koju Kina sporovodi nad tom muslimanskom manjinom

Objavljeno:

Odlazeći američki državni sekretar Majk Pompeo danas je ponovo napao Kinu izjavivši da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnom regionu Sinkjang predstavlja "zločin protiv čovečnosti" i "genocid".

Bajdenov tim nije reagovao na ovu izjavu iako su neki od njegovih članova ranije takođe koristili termin "genocid" ; kad su govorili o represiji koju Kina sporovodi nad tom muslimanskom manjinom.

Izjava Pompea nema neposredne posledice, mada pravne posledice znače da SAD moraju da je uzmu u obzir prilikom formulisanja politike prema Kini.

SAD su uvele niz sankcija protiv visokih zvaničnika Kineske komunističke partije i državnih preduzeća koja finansiraju arhitekturu represije širom Sinkjanga.

Mnogi od optuženih za učešće u represiji već su pod sankcijama SAD, a termin "genocid" znači da će lakše nametati nove mere.

"Posle pažljivog ispitivanja dostupnih činjenica utvrdio sam da je, najmanje od marta 2017. godine, Kina pod vlašću i kontrolom Kineske komunističke partije počinila zločine protiv čovečnosti protiv pretežno muslimanskih Ujgura i drugih članova etničkih i verskih manjinskih grupa u Sinkjangu'', rekao je Pompeo i dodao da veruje ;da genocid traje i da smo svedoci sistematskog pokušaja Kine da uništi Ujgure.

Današnji Pompeov potez poslednji je u nizu koraka koje je odlazeća Trampova administracija preduzela protiv Kine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.