NE ŠALI SE: Premijer Tajlanda zapretio krivičnim gonjenjem zbog lažnih vesti o vakcinama
Vakcina protiv Covid-19, Foto: EPA-EFE/RDIF HANDOUT

LAŽNE INFORMACIJE

NE ŠALI SE: Premijer Tajlanda zapretio krivičnim gonjenjem zbog lažnih vesti o vakcinama

Rečeno je da je cilj Vlade vakcinisanje 50 odsto stanovnika ove godine

Objavljeno:

Premijer Tajlanda Prajut Čan-Oča je danas najavio krivično gonjenje svakog ko na društvenim mrežama ili u masovnim medijima bude širio lažne informacije o vakcinama protiv korona virusa.

Pošto država već može da kažnjava jer je u toku vanredno stanje, proglašeno u martu prošle godine zbog pandemije, Prajutovo upozorenje je reakcija na tvrdnje opozicije na internetu da njegova vlada nije učinila dovoljno da nabavi dovoljno vakcina.

Tanatorn Džuangrongruangkit, bivši lider raspuštene stranke Napred u budućnost, optužio je vladu da presporo deluje u vezi s vakcinacijom stanovništva.

Bilo je i navoda da kompanije "s vezama" profitiraju na državnim ugovorima za vakcine što su vlasti negirale.

Zdravstveni zvaničnici na konferenciji za novinare su danas ;branili postupak nabavke vakcina i rekli da Ministarstvo zdravlja još od februara prošle godine radi na tome, ali treba vremena da proceni koje su odgovarajuće.

Rečeno je da je cilj Vlade vakcinisanje 50 odsto stanovnika ove godine.

Prva serija od 200.000 doza vakcine Sinovak iz Kine trebalo bi da stigne sledećeg meseca, a posle toga 26 miliona doza vakcine koju su razvili Univerzitet Oksford i AstraZeneka i to iz proizvodnje u Tajlandu, čija će distribucija početi u maju.

Zabrinutost javnosti zbog situacije sa vakcinom pojavila se prošlog meseca nakon naglog porasta broja zaraženih korona virusom. ;Početkom decembra Tajland je imao 4.008 zaraženih, mahom medju radnicima iz susednog Mjanmara, a drugi klaster je otkriven ;u ilegalnim kockarnicama.

Danas je registrovan 171 novi slučaj, pa je ukupan broj zaraženih 12.594, a tokom epidemije je 70 osoba umrlo.

Zvaničnici su danas rekli da su ohrabreni smanjenjem broja zaraženih, ali će stroga ograničenja ostati bar do kraja ovog meseca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.