DESNIČARI U SAD SE OKUPLJAJU ISPRED ZGRADA DRŽAVNIH INSTITUCIJA: Policija je u pripravnosti, mere su pojačane!
Protesti u Americi, Foto: Profimedia

novi protesti

DESNIČARI U SAD SE OKUPLJAJU ISPRED ZGRADA DRŽAVNIH INSTITUCIJA: Policija je u pripravnosti, mere su pojačane!

Vlasti nekih država kažu da nemaju specifične informacije da će doći do protesta.

Objavljeno:

Male grupe demonstranata iz desničarskih grupa, od kojih su neki nosili oružje, okupile su se u nedelju ispred dobro čuvanih državnih skupština širom zemlje, dok vojnici Nacionalne garde i policija nastoje da spreče ponavljanje nasilja koje je 6. januara izbilo kod Kongresa SAD u Vašingtonu.

Za sada nema izveštaja o sukobima policije i demonstranata, piše Glas Amerike.

Mere bezbednosti su pojačane proteklih dana nakon što je FBI upozorio na moguće proteste u Vašingtonu, kao i ispred skupština svih 50 država, uoči inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Male grupe od nekoliko desetina ljudi demonstrirale su u nekim prestonicama saveznih država. Neki su rekli da podržavaju predsednika Donalda Trampa, dok su drugi rekli da su došli da izraze svoju podršku pravima vlasnika oružja ili se protive preteranom mešanju vlade u živote građana.

Pojačane mere bezbednosti treba da zaštite sedišta državnih vlada od nasilja kakvo se dogodilo u prestonici Vašingtonu 6. januara, kada su pristalice predsednika Trampa upale u zgradu Kongresa za vreme potvrde izbornih rezultata.

Bezbednost u Vašingtonu takođe je pojačana uoči inaguruacije. Visoka ograda okružuje Kapitol hil, nacionalni travnjak je zatvoren za javnost a gradonačelnica je apelovala na građane i turiste da ne dolaze u centar. Oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde iz cele zemlje trebalo bi da stigne u glavni grad početkom nedelje.

Vlasti nekih država kažu da nemaju specifične informacije da će doći do protesta, niti da će oni biti nasilni, ali mnogi državni zvaničnici obećali su da će biti spremni, za svaki slučaj.

Više od trećine američkih guvernera pozvali su Nacionalnu gardu da zaštiti njihove državne skupštine i pomogne lokalnim snagama reda. Nekoliko guvernera je proglasilo vanredno stanje i zatvorilo prostor oko državnih kapitola za javnost, dok ne prođe Bajdenova inauguracija.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.