PANDEMIJA UTICALA I NA MIGRANTE: Njihov broj se dosta smanjio
Pad u odnosu od 27 odsto, Foto: Emilija Jovanović

IZVEŠTAJ UN

PANDEMIJA UTICALA I NA MIGRANTE: Njihov broj se dosta smanjio

"Oni čine 3,6 odsto svetske populacije", rekao je Vilmot

Objavljeno: 16.01.2021. 23:58h

Pandemija korona virusa smanjila je broj međunarodnih migranata za dva miliona do sredine 2020. godine, zbog zatvaranja granica i zabrane putovanja širom sveta, što je pad od 27 odsto u odnosu na očekivani rast, navodi se u najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija.

Autori izveštaja ocenjuju da je takav trend nastavljen i u drugoj polovini prošle godine.

Prema predviđanjima, trebalo je da bude zabeležen rast od sedam do osam miliona između sredine 2019. i sredine 2020. godine.

Međutim, zatvaranje granica i ograničavanje putovanja od marta zbog pandemije korona virusa, značilo je nultu stopu rasta u periodu od četiri meseca i smanjenje od dva miliona u odnosu na očekivani broj medunarodnih migranata, rekla je Kler Menozi iz Odeljenja za ekonomska i društvena pitanja UN, prenosi AP.

Kako je objasnio direktor Odeljenja za populaciju Džon Vilmot, do avgusta 2020. godine bilo više od 80.000 zabrana putovanja u 219 zemalja i teritorija širom sveta.

Procenjuje se je broj međunarodnih migranata širom sveta dostigao 281 miliona u 2020. godini što je skoro 90 miliona više nego pre 20 godina.

"Oni čine 3,6 odsto svetske populacije", rekao je Vilmot.

Prema izveštaju, Sjedinjene Americke Države ostaju vodeća destinacija sa 51 milionom međunarodnih migranata u 2020. godini, što je 18 odsto od ukupnog broja na svetu.

Na drugom mestu je Nemačka sa oko 16 miliona migranata, sledi Saudijska Arabija sa 13 miliona, potom Rusija sa 12 miliona i Ujedinjeno Kraljevstvo sa devet miliona.

Indija je prva na listi zemalja sa najvećim brojem građana u dijaspori gde živi 18 miliona Indijaca.

Slede Meksiko i Rusija sa po 11 miliona građana koji žive u drugim zemljama, Kina sa deset miliona i Sirija sa osam miliona ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media