NASTAO JE OGROMAN PROBLEM SA VAKCINOM: Fajzer se oglasio HITNO, pojavio se VELIKI STRAH!
Iznet plan, Foto: EPA-EFE/RDIF HANDOUT

VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA

NASTAO JE OGROMAN PROBLEM SA VAKCINOM: Fajzer se oglasio HITNO, pojavio se VELIKI STRAH!

Zemlje EU koje su narucile vakcinu Fajzer/Biontek strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri nedelje”

Objavljeno:

Američka kompanija Fajzer, koja je u saradnji sa nemačkom laboratorijom Biontek osmislila vakcinu protiv kovida-19, danas je iznela “plan” koji bi trebalo da omogući da se najavljeno kašnjenje isporuke vakcina ograniči na nedelju dana, prenosi SEEbiz.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije navodi se da su Fajzer i Biontek razvili plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Evropu, kao i isporuku znatno većeg broja doza vakcine u drugom tromesečju.

Zemlje EU koje su narucile vakcinu Fajzer/Biontek strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri nedelje”.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Fajzer garantovao da će na vreme dostaviti predviđene doze za prvo tromesečje.

“Razgovarala sam sa predsednikom uprave Fajzera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromesečju dobiti predviđenu količinu doza”, rekla je ona.

Fajzer je saopštio da se “počevši od 25. januara vraćaju prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje EU, a od 15. februara povećaće isporuku.

“Da bismo ovo realizovali, moramo provesti određene izmene u proizvodnom procesu”, navodi se u saopštenju.

Američka grupa Fajzer i nemački Biontek u petak su neocekivano upozorili da do početka februara zemljama članicama EU nisu u mogućnosti da isporuče ranije dogovorene nedeljne količine vakcina.

Nemačka je spomenula da će se tempo isporuke “protegnuti” na tri do četiri nedelje.

U saopštenju za javnost Fajzer i Biontek su naveli da će fabrika Pur u Belgiji u kojoj se proizvodi vakcina “iduće nedelje privremeno smanjiti količinu doza za isporuku”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.