IDE SE NA REFERENDUM: Švajcarci mogu da zabrane VLADI DA UVODI MERE!
Foto: Profimedia

NEMA ZAKLJUČAVANJA

IDE SE NA REFERENDUM: Švajcarci mogu da zabrane VLADI DA UVODI MERE!

Švajcarska će održati referendum o tome da li želi da liši vladu mogućnosti da uvodi mere lokdauna

Objavljeno:

Zakon o kovidu-19, uvojen u septembru prošle godine, razbesneo je liberalnu Švajcarsku jer je centralnoj vladi dato ovlašćenje da nameće neodređena pravila za zaustavljanje širenja virusa

Švajcarska će održati referendum o tome da li želi da "liši" vladu mogućnosti da uvodi mere "lokdauna". Predstavnici kampanje predali su u sredu peticiju sa 86.000 potpisa, znatno više od 50.000 potrebnih za pokretanje glasanja širom zemlje prema sistemu ove zemlje.

Zakon o kovidu-19, uvojen u septembru prošle godine, razbesneo je Švajcarsku jer je centralnoj vladi dato ovlašćenje da nameće neodređena pravila za zaustavljanje širenja virusa, prenosi "Daily Mail".

Korona virus, Zaštitna maska
foto: Profimedia

Ali, taj zakon bi sada mogao da bude ukinut u junu, za kada je zakazan referendum, čime je Švajcarska prva i jedina država koja je svojim građanima dozvolila direktno glasanje o restrikcijama sa kojima se suočava čitav svet.

- Po našem mišljenju, vlada koristi pandemiju kako bi uvela više kontrole i manje demokratije. Dugoročni problemi koji će nastati ovakvim pristupom biće ozbiljni. Mi smo pokret koji kaže da se upravljanje krizama ne može raditi bez volje suverena, naroda. Ne možete da vladate bez naroda - rekao je za "Financial Times" Kristof Fluger, član odbora "Prijatelji Ustava" koji je predvodio kampanju .

Pre usvajanja zakona iz septembra, Savezno veće u Bernu moglo je da daje ukaze samo prema Zakonu o epidemijama, koji bi bili ograničeni vremenom i ometani od strane parlamentarne opozicije.

U međuvremenu, stanovništvo se založilo za labavije mere, a 55 odsto njih je u novembru reklo državnom emiteru da su zabrinuti zbog ograničenja njihove slobode. Istraživanje SRF otkrilo je da trećina ispitanika smatra da je policijski čas za barove i restorane od 23 sata prestrog.

Mešutim, 18. decembra, sa rastućim brojem infekcija i strahom koji se širi Evropom, Švajcarska je zatvorila svoje barove, restorane i objekte za razonodu. Pravila su sada proširena i na maloprodajne objekte.

Fluger je za FT rekao da je njegov tim "zapanjen" nivoom podrške koju su stekli u kampanji poslednjih nedelja, što im je omogućilo da skupe potpise.

Kritičari ove kampanje navode da će se pandemija povući do trenutka dok se referendum održi, ali aktivisti tvrde da će ovo sprečiti vladu u budućnosti da uvodi teška pravila u budućim vanrednim situacijama.

Švajcarska je od početka pandemije zabeležila više od 495.000 slučajeva, a umrlo je preko 8.600 ljudi.

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.