ZAŠTO SE SVE NEBODERI SVE MANJE GRADE? Zna se razlog!
Foto: Printscreen

NEBODERI

ZAŠTO SE SVE NEBODERI SVE MANJE GRADE? Zna se razlog!

Ovaj pad desio se i u Kini kao državi koja predvodi u gradnji ovih zgrada. U ovoj zemlji je napravljeno novih 56 objekata viših od 200 metara, što je za jedan manje u odnosu na 2019. godinu

Objavljeno:

U 2020. godini napravljeno je novih 106 nebodera visokih 200 metara i više, dok su u godini ranije izgrađena 133 takva objekta. Ovo je najmanji broj izgrađenih nebodera od 2014.

Kao razlog za to u CTBUH su naveli i pandemiju koronavirusa zbog koje su obustavljeni brojni projekti širom sveta. U njihovom godišnjem izveštaju je navedeno da je izgradnja devet nebodera direktno onemogućena pandemijom

Ovaj pad desio se i u Kini kao državi koja predvodi u gradnji ovih zgrada. U ovoj zemlji je napravljeno novih 56 objekata viših od 200 metara, što je za jedan manje u odnosu na 2019. godinu. Međutim, ovo smanjenje u Kini iznosi 40 posto u odnosu na 2018. godinu.

Osim što su naglasili pandemiju kao uzrok za to, u CTBUH su ocenili da je na smanjenje broja novoizgrađenih nebodera u Kini uticao i pokušaj smanjenja duga i promena stava države prema gradnji izuzetno visokih zgrada. Pre četiri godine nadležni u Kini su pozvali na kraj "prevelike, ksenocentrične i čudne" arhitekture. U junu prošle godine zabranjena je gradnja zgrada viših od 500 metara, prenosi portal Kliks (Klix).

Bez obzira na to, u ovoj zemlji se nalazi više od pola nabodera izgrađenih 2020. širom sveta, a koji su visoki 200 metara i više.

Dubai je grad u kojem je prošle godine napravljeno najviše nebodera u poređenju s drugim gradovima sveta. Napravljeno je njih 12 i time je sustignut kineski Šendžen koji je bio svetski broj jedan kada je reč o broju napravljenih nebodera tokom godine.

U Njujorku su izgrađene dve najviše zgrade u prošloj godini - Central Park visok 472 metra i Vanderbit visok 427 metara. To je prvi put nakon pet godina da su u jednoj godini napravljeni najviši neboderi, a da se pri tome nalaze izvan Kine.

U Indiji i Meksiku su napravljeni najviši neboderi u ovim državama. Uprkos neizvesnosti koju je doneo Bregzit, u Londonu su izgrađena četiri objekta viša od 200 metara. To je najveći broj novoizgrađenih nebodera u glavnom britanskom gradu tokom jedne godine.

CTBUH je procenio da će ove godine u svetu biti napravljeno između 125 i 150 nebodera visine 200 metara i više. Međutim, upozorili su da na broj i dalje može uticati pandemija. Podsetili su da recesija iz 2008. nije doprinela smanjenju broja ovakvih zgrada sve do 2010. i 2011. godine, prenosi CNN.

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.