KO JE MISTERIOZNI ČOVEK KOJI STOJI IZA TVITERA I UNIŠTENJA DONALDA TRAMPA: Panker bez FAKULTETA koji se kupa u LEDU
Tviter je izašao na berzu u novembru 2013. godine, a Dorsi je u roku od nekoliko sati postao milijarder, Foto: Profimedia

tramptov "dželat"

KO JE MISTERIOZNI ČOVEK KOJI STOJI IZA TVITERA I UNIŠTENJA DONALDA TRAMPA: Panker bez FAKULTETA koji se kupa u LEDU

Sa 15 godina napravio je softver za dispečere koji još uvek koriste neke taksi kompanije

Objavljeno:

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi izneo je planove za dalekosežnu akciju na ovoj društvenoj mreži, otkrivaju snimci koji su navodno procurili od insajdera kompanije, što implicira da će kampanja cenzure trajati i posle inauguracije novog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Džek Dorsi
foto: Profimedia

Na snimku, koji je u četvrtak objavio projekat Veritas, Dorsi nagoveštava velike restrikcije na Tviteru u narednim mesecima nakon što je trajno ugašen nalog aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa na toj platformi.

- Trenutno smo fokusirani na jedan nalog, ali ovo će biti veće od samo jednog naloga i trajaće mnogo duže od jednog dana, nedelje i narednih nekoliko nedelja, a biće i posle inauguracije - rekao je Dorsi u video snimku, očigledno misleći na Trampovu blokadu na Tviteru.

- Dakle, fokus je svakako na ovom nalogu i na tome kako je povezan sa nasiljem u stvarnom svetu. Ali moramo razmišljati o tome kako će se ova dinamika odvijati tokom vremena. Ne verujem da će ovo uskoro prestati - dodao je on.

Dorsi je rekao i da su političke tenzije u Sjedinjenim Državama visoke.

- Znate, SAD su izuzetno podeljene. Naša platforma to pokazuje svakog dana.

Donald Tramp, Joe Biden
foto: Profimedia

Ističući to, Dorsi je naveo da je uloga Tvitera da zaštiti integritet političkog diskursa u zemlji i učini sve što je u njegovoj moći da na osnovu toga niko ne bude oštećen, ponavljajući često navedeni cilj da se smanji šteta u stvarnom svetu koja proističe iz aktivnosti na mreži.

Osnivač i vlasnik Tvitera Džek Dorsi oduševio je javnost najavom da će donirati milijardu dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa, što čini skoro pa trećinu njegovog ukupnog bogatstva. Ovo je za sad ubedljivo najveća donacija nekog milijardera u toku pandemije, a Dorsi je od ranije u javnosti poznat kao pomalo neobičan lik.

Džek Dorsi
foto: Profimedia

O njegovoj karijeri se dosta zna – prvi čovek Tvitera je, zajedno sa Ivanom Vilijamsom i Bizom Stounom, osnovao Tviter 2006, ali je već dve godine kasnije smaknut sa pozicije generalnog direktora, da bi Vilijams bio postavljen na to mesto. Dorsi je ostao u upravnom odboru, ali nije sedeo skrštenih ruku: osnovao je još jednu kompaniju, Square. Nova firma, koja se bavi mobilnim plaćanjem putem kartice, pokazala se kao uspeh, i upravo deonice te firme Dorsi je planirao da proda kako bi unovčenih milijardu dolara donirao za borbu pritiv koronavirusa. Nakon toga, 2015. godine se vratio na poziciju generalnog direktora Tvitera, gde se i danas nalazi.

Od borbe protiv armija botova do negiranja glasina o slanju dlaka iz brade reperki Azealiji Benks, izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi vodi neobičan luksuzni život.

Džek Dorsi
foto: Profimedia

Evo nekih najznačajnih događaja iz čudesnog života Džeka Dorsija:

- Dorsi je počeo da programira dok je pohađao srednju školu Bishop DuBourg u Sent Luisu. Sa 15 godina napravio je softver za dispečere koji još uvek koriste neke taksi kompanije.

- Kada nije obilazio specijalizovane prodavnice elektronike ili vodio fantazi fudbalsku ligu za svoje prijatelje, Dorsi je često posećivao pank-rok koncerte. Danas nije baš veliki fan svoje tadašnje frizure.

- Kao i mnoge njegovi kolege, tehnološki milijarderi, Dorsi nikada nije završio fakultet. Kratko je pohađao Univerzitet za nauku i tehnologiju u Misuriju i prebacio se na Univerzitet u Njujorku pre nego što je odustao.

Džek Dorsi
foto: Profimedia

- Dorsi je 2000. godine izgradio jednostavan prototip koji mu je omogućio da svoje prijatelje redovno obaveštava o svom životu putem Blekberija i slanjem e-mailova. Činilo se da niko zapravo nije zainteresovan, pa je na kratko odbacio tu ideju.

- Fun fact: Džek Dorsi je, takođe, licencirani maser. Licencu je dobio otprilike 2002. godine, pre nego što je uleteo na tehnološku scenu.

- Zaposlio se u kompaniji za podkasting pod nazivom Odeo, gde je upoznao svoje buduće partnere, suosnivače Tvitera. Odeo je prestao da radi 2006. godine, pa se Dorsi vratio svojoj ideji za razmenu poruka, a Tviter je rođen.

- 21. marta 2006. godine Dorsi je objavio svoj prvi tvit. Njegov nalog na Tviteru je jednostavno - @jack.

- Dorsi i njegovi partneri, suosnivači, Evan Villiams i Biz Stone, kupili su Tviter domen za oko 7.000 dolara. Dorsi je izvadio prsten na nosu kako bi izgledao kao izvršni direktor. Imao je 30 godina.

Džek Dorsi
foto: Profimedia

- Godinu dana kasnije, Dorsi je već bio manje angažovan u Tviteru. Do 2008. godine Villiams je preuzeo funkciju izvršnog direktora, a Dorsi je prešao na funkciju predsednika borda. Dorsi je odmah započeo nove projekte. Uložio je u Foursquare i pokrenuo startap za plaćanja pod nazivom Square, koji vlasnicima malih preduzeća omogućava prihvatanje kreditnih kartica putem priloga na pametnom telefonu.

- Ima pomalo čudne životne navike. Mnoge je iznenadilo kada je rekao da se redovno tušira isključivo hladnom vodom, i sprovodi postupak naizmeničnog sedenja u sauni i kupanja u kadi sa hladnom vodom i ledom.

- Tviter je izašao na berzu u novembru 2013. godine, a Dorsi je u roku od nekoliko sati postao milijarder. U 2014. godini Forbs je Dorsijevoj neto vrednosti pripisao 2,2 milijarde dolara. Od marta ove godine "vredeo" je otprilike 5,1 milijardu dolara.

Džek Dorsi
foto: Profimedia

- Krajem 2019. godine Dorsi je najavio da će se preseliti u Afriku na najmanje tri meseca tokom 2020. godine. Njegova najava stigla je nakon ture po Etiopiji, Gani, Nigeriji i Južnoj Africi.

"Afrika će definisati budućnost (posebno onu vezanu za bitkoin!). Još nisam siguran gde, ali živeću tamo 3 do 6 meseci sredinom 2020. godine", tvitovao je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.