TRAMP IM OVO NEĆE OPROSTITI: Dugačak spisak REPUBLIKANACA koji su se okrenuli PROTIV NJEGA!
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

OPOZIV

TRAMP IM OVO NEĆE OPROSTITI: Dugačak spisak REPUBLIKANACA koji su se okrenuli PROTIV NJEGA!

Sve demokrate koje su glasale podržale su impičment, dok je 197 republikanaca glasalo protiv

Objavljeno:

Čak deset republikanskih članova američkog Predstavničkog doma Kongresa glasalo je za opoziv Donalda Trampa zbog smrtonosnog napada na Kapitol. Nikada u američkoj istoriji nije toliko članova jedne stranke glasalo za opoziv predsednika koji je njihov partijski kolega.

Ovakav potez republikanaca u oštroj je suprotnosti sa jednoglasnom podrškom Trampu među republikancima u Domu kada su ga demokrate prvi put opozvale 2019.

Sve demokrate koje su glasale podržale su impičment, dok je 197 republikanaca glasalo protiv.

Republikanski glasovi učinili su ovaj opoziv istorijskim trenutkom. Poređenja radi, pet demokrata glasalo je za opoziv demokrate Bila Klintona 1998. godine, piše "Gardijan".

Evo ko je od republikanaca glasao za opoziv Trampa i zbog čega.

Liz Čejni

Republikanka treća po moći u Predstavničkom domu, Liz Čejni je bila i najstariji član svoje stranke koja je glasala protiv pokušaja osporavanja rezultata Elektorskog koledža koji su potvrdili Trampov gubitak.

Ćerka bivšeg republikanskog potpredsednika Dika Čejnija zvezda je u usponu u stranci.

- Nikada nije bilo veće izdaje zakletve ustavu od strane američkog predsednika – rekla je ona.

Entoni Gonsales

Gonsales je republikanac iz Ohaja. U izjavi, Gonsales je optužio Trampa da je "napustio svoju funkciju" usred nasilja u Kapitolu. Gonsales je tvrdio da je predsednikov propust da reaguje dalje ugrozio prisutne u Kapitolu i opisao je njegove postupke kao „fundamentalne pretnje“ američkoj demokratiji.

“Kada uzmem u obzir puni opseg događaja koji su vodili do 6. januara, uključujući predsednikov nedostatak odgovora na to što je Kapitol Sjedinjenih Država bio na udaru, prisiljen sam da podržim impičment“, napisao je na Tviteru.

Piter Majer

Majer je novi član Kongresa, a predstavnik je iz Mičigena. kako je rekao on je za impičment glasao „teškog srca“.

- Predsednik je izdao svoju zakletvu nastojeći da podrije naš ustavni proces i snosi odgovornost za podsticanje na nasilna dela pobune prošle nedelje - rekao je u izjavi.

Den Njuhaus

Njuhaus, iz države Vašington, najavio je svoju nameru da glasa za impičment na govornici Doma tokom rasprave u sredu, izmamivši aplauz oko dvadesetak demokrata.

- Nema opravdanja za postupke predsednika Trampa - rekao je.

Adam Kinzinger

Kinzinger, veteran vazduhoplovstva, koji se pojavio kao vodeći Trampov kritičar, rekao je da ne sumnja da je Tramp „prekršio svoju zakletvu i podstakao ovu pobunu”.

Tramp je "iskoristio svoj položaj u izvršnoj vlasti” da napadne zakonodavnu vlast, rekao je Kinzinger, koji je u šestom mandatu i predstavlja severni Ilinois.

Džon Katko

Katko, iz Njujorka, bio je prvi član kokusa republikanaca iz Predstavničkog doma koji je rekao da će glasati za impičment.

Katko, bivši savezni tužilac, rekao je u utorak u izjavi da odluku nije doneo olako.

- Dozvoliti predsedniku Sjedinjenih Država da podstiče ovaj napad bez posledica je direktna pretnja budućnosti naše demokratije. Ne mogu samo da sedim, a da nešto ne preduzmem – rekao je on.

Fred Apton

Apton iz Mičigena, u novembru je rekao da Tramp nije pokazao nijedan dokaz za svoje tvrdnje da je njegov izborni poraz rezultat široko rasprostranjene prevare.

Poslanik je rekao da bi više voleo dvostranačku, formalnu cenzuru, a ne impičment, ali da mu Trampovo odbijanje da preuzme odgovornost za nerede nije ostavilo izbora.

- Kongres mora da predsednika Trumpa pozove na odgovornost i pošalje jasnu poruku - rekao je.

Džejmi Herera Batler

Herara Batler je republikanka umerene struje iz države Vašington.

U izjavi je rekla da su predsednikova krivična dela „vredna opoziva na osnovu neospornih dokaza koje već imamo“.

Herera Batler, koja je u šestom mandatu, rekla je da, iako se mnogi poslanici plaše Trampa, "istina nas oslobađa straha".

- Moj glas za opozov predsednika, nije odluka zasnovana na strahu. Ne biram stranu. Ja biram istinu – rekla je ona.

Tom Rajs

Rajsov glas je možda i izazvao najviše iznenađenja.

Njegov priobalni okrug Južna Karolina snažno je podržao Trampa na izborima i on je prošle nedelje glasao da se usprotivi potvrđivanju izbornih glasova u Arizoni i Pensilvaniji.

- Četiri godine podržavam ovog predsednika. Vodio sam kampanju za njega i glasao za njega dva puta. Ali ovaj krajnji neuspeh je neoprostiv – rekao je Rajs u izjavi nakon glasanja.

Rajs je rekao da je razočaran što Tramp nije pokazao kajanje zbog nereda niti je pozvao na mir.

Dejvid Valadao

Valadao je u novembru od demokrata povratio svoje nekadašnje sedište u Kaliforniji.

U izjavi objavljenoj na Tviteru, Valadao je rekao da je Tramp „bez sumnje bio pokretačka snaga u katastrofalnim događajima koji su se odigrali 6. januara podstičući masu izgrednika da sprovode nasilje nad izabranim zvaničnicima, članovima osoblja, kao i našom celokpunom predstavničkom demokratijom”.

Kako će se Senat pokazati na drugom Trampovom glasanju o opozivu, ostaje da se vidi. Dve trećine 100-članog vladinog tela su neophodne da osude predsednika, što znači da bi 17 republikanaca moralo da se pridruži demokratama da bi se on proglasio krivim. Do sada je samo mali broj republikanskih senatora ukazao na otvorenost ka osuđivanju predsednika na senatskom suđenju, koje bi sada trebalo da započne nakon Bajdenove inauguracije. Mič Mekonel, najviše rangirani republikanac u Senatu, nagovestio je kolegama da je neodlučan po pitanju toga kako bi glasao.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.