HONGKONG: Blokiran prvi sajt prema zakonu o bezbednosti!
Ilustracija, Foto: Profimedia

internet

HONGKONG: Blokiran prvi sajt prema zakonu o bezbednosti!

Za razliku od kontinentalne Kine u Honkongu je na snazi slobodan pristup internetu, ali kritičari Pekinga strahuju da novi zakon najavljuje kraj toj slobodi

Objavljeno:

Jedan provajder za pristup internetu u Hongkongu potvrdio je danas da je morao da blokira pristup jednom sajtu na osnovu policijske zabrane, prve takve zabrane od stupanja na snagu zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Za razliku od kontinentalne Kine u Honkongu je na snazi slobodan pristup internetu, ali kritičari Pekinga strahuju da novi zakon najavljuje kraj toj slobodi.

Prošle nedelje korisnici u Honkongu su primetili da ne mogu da pristupe portalu HKChronicles sa nekih računara.

U saopštenju, vlasnik sajta je naveo da misli da su vlasti blokirali pristup.

Policija je odbila da komentariše, ali je danas jedan od najvećih provajdera interneta u gradu "Hongkong Broadband Network" potvrdio da je dobio naređenje da deaktivira taj sajt.

"Deaktivirali smo vezu tog internet sajta da se uskladimo sa zakonom o nacionalnoj bezbednosti", navela je kompanija.

Sajt HKChronicles, koji je i dalje dostupan iz inostranstva i u Honkongu preko privatnih virtuelnih mreža je kontroverzan sajt. On prikuplja izjave i slike sa velikih prodemokratskih demonstracija, često nasilnih, koji su potresali tu poluautonomnu teritoriju 2019. godine.

Sajt posvećuje posebnu pažnju navodima o prekomernoj upotrebi sile od strane policije i pravi spisak kompanija koje podržavaju pro-demokratski pokret.

Kada je policija počela da uklanja značke kojim se identifikuju policajci za vreme sukoba sa demonstrantima taj sajt je počeo da prikuplja lične podatke policajaca, taktika poznata kao "doksing" (doxing). Ta praksa koja se sastoji u otkrivanju ličnih podataka osoba sa ciljem da im se naškodi, ilegalna je u Hongkongu.

Sajt je takođe otkrio imena i podatke brojnih lličnosti koji su za Peking.

Slični sajtovi takođe daju sličan tip podataka o prodemokratskim aktivistima.

U kontinentalnoj Kini pristup internet sajtovima ograničen je preko "Velikog zaštitnog zida" koji može da izbriše ili cenzuriše sadržaje na kineskim društvenim mrežama. Honkong kao poluautonomna teritorija nije obuhvaćena ovom zaštitom. Peking je u junu prošle godine uveo strogi zakon o nacionalnoj bezbednosti da bi prekinuo proteste u Honkongu.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.