NEKI KAŽU ZABAVA, DRUGI ISKRENO VERUJU: U Francuskoj je ovo sve popularnije, niko ne može da veruje!
Astrologija, Foto: EPA/Julien de Rosa, Ilustracija

neverica

NEKI KAŽU ZABAVA, DRUGI ISKRENO VERUJU: U Francuskoj je ovo sve popularnije, niko ne može da veruje!

Astrologija je za neke postala "emocionalna štaka", a nekima neobavezna zabava

Objavljeno: 15:13h

U Francuskoj je sve popularnija astrologija, posebno kod žena koje u tome vide neki reper u sve nesigurnijem svetu, ocenila je danas agencija Fras pres.

Jedna četvrtina Francuza je rekla da veruje u astrologiju, rezultati su ankete francuskog Instituta za istraživanje javnog mnjenja (Ifop).

Oko 70 odsto osoba od 18 do 24 godine veruje u astrologiju ili neku vrstu pseudo-nauke, navodi se u anketi.

Ifop objašnjava da su razlozi za rastuću popularnost astrologije nepoverenje u institucije, odbacivanje religije i potraga za "umirijućim" rešenjem koje može da pomogne u "dešifrovanju" sveta.

"Suočeni smo s generacijom koja je mnogo više pod stresom. Zabrinutost zbog neizvesnosti sveta, a samim tim i zbog njihove budućnosti, tera neke od njih da potraže druge alate za opuštanje", navela je sociolog Romi Sover (Romy Sauvayre).

Prema njenim rečima, astrologija je za neke postala "emocionalna štaka", a nekima neobavezna zabava.

Romi Sover je ocenila da je za 20 godina astrologija postala globalno prihvaćen kulturološki fenomen, a jedan od razloga je posledica promene u industriji.

"Više nisu aktuelne vidovite osobe sa kristalnom kuglom, već je u pitanju dobro upakovan proizvod koji se kupuje", dodala je ona navodeći prodaju časopisa o horoskopima, prodaju nameštaja, garderobe, šminke i drugih predmeta sa znacima zodijaka.

Astrofizičar Filip Zarka (Phipippe Zarka) koautor knjige "L'astrologie est-elle une imposture?" (Da li je astrologija prevara?) navodi da astrologija koristi mape jer su činjenične pošto se zasnivaju na posmatranju neba, ali same mape ne govore ništa.

"Interpretacije koje su izvedene iz tih mapa ne zasnivaju se ni na čemu. To je prevara. Nauka se koristi da bi dala neku intelektualnu garanciju za nešto što ne postoji. Potom se nauka diskvalifikuje jer nema odgovore za sve", rekao je Zarka.

Romi Sover je rekla da već postoji rizik da milioni odraslih odlutaju iz stvarnosti jer neka istraživanja već ukazuju na vezu izmedju verovanja u pseudo-nauku i teorije zavere.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.