AMERIKANCI SU PRE POLA VEKA BACILI OVAJ OTROV NA MILIONE VIJETNAMACA: Od tada se tamo rađaju DEFORMISANA DECA!
Zaprašivanje vijetnamske džungle hemijskim agensima, Foto: Profimedia

PAKLENA POMORANDŽA

AMERIKANCI SU PRE POLA VEKA BACILI OVAJ OTROV NA MILIONE VIJETNAMACA: Od tada se tamo rađaju DEFORMISANA DECA!

Uprkos činjenici da je Federacija američkih naučnika već 1964. osudila upotrebu agensa Orindž, nastavljeno je korišćenje ovog biološkog oružja

Objavljeno:

1962. godine američka vojska započela je jedanaestogodišnju kampanju hemijskog ratovanja protiv naroda Vijetnama i Laosa, bacivši 70 miliona litara agenta Orindž (Orange) preko 20% površine obe zemlje, čime je zatrovano najmanje 3 miliona ljudi i uzrokovalo preko milion urođenih deformiteta.

Američki predsednik Džon F. Kenedi lično je odobrio ovu operaciju, pod nazivom "Operation Ranch Hand" 1962. godine, kada je započeto prašenje raznim hemikalijama, između ostalog i agensom Orindž na preko 5 miliona hektara džungle i 500.000 hektara useva, uz pomoć 20.000 letova koji su rasprskavali otrove.

Akciju Orindž pomogli su Britanci tokom antikolonijalnih demonstracija u Maleziji pedesetih godina prošlog veka. Američki državni sekretar Din Rask iskoristio je ovo kao pravno opravdanje korišćenja ovog agensa, što bi pritom značilo da Amerika nije kršila zakone ratovanja.

Uprkos činjenici da je Federacija američkih naučnika već 1964. osudila upotrebu agensa Orindž, nastavljeno je korišćenje ovog biološkog oružja i tokom 1970. Frapantan podatak svedoči da je samo godinu dana pre, 1969, studija pokazala da je ovaj agens uzrokovao urođene mane kod miševa.

Vijetnam
foto: Profimedia

Problem masovnih deformiteta kod novorođenčadi, nastavlja se decenijama jer su otrovne hemikalije kontaminirale zemljište, samim tim i hranu. Ekolozi tvrde da će još najmanje 12 generacija imati ovaj problem, pre nego što se zemljište potpuno iščisti.

Članovi vijetnamskog udruženja žrtava agensa Orindž (VAVA), su u nekoliko navrata podneli tužbe američkim sudovima za naknadu štete žrtvama. Predmeti iz 2004., 2007. i 2009. godine, zahtevali su odštetu od 37 hemijskih kompanija koje su proizvodile agens Orindž.

Međutim, američke presude zaključuju da nema dovoljno naučnih dokaza koji bi povezali delovanje agensa Orindž sa zdravstvenim tegobama od kojih pati većinski deo stanovništva Vijetnama.

(Espreso.co.rs/Twitter.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.