AMERICI PRETI DRAMATIČNI SCENARIO, KAKAV SE NE PAMTI! Mračne prognoze potvrdile i obaveštajne službe!
Foto: Printscreen/Youtube

DRAMATIČNI SCENARIO

AMERICI PRETI DRAMATIČNI SCENARIO, KAKAV SE NE PAMTI! Mračne prognoze potvrdile i obaveštajne službe!

FBI upozorava da bi moglo da dođe do oružanih protesta u danima pre inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena ako njegova Demokratska stranka nastavi sa opozivom Trampa pre isteka mandata 20. januara

Objavljeno:

Americi preti veliki ustanak i krvoproliće kakvo je zadesilo Balkan tokom nedavnih građanskih ratova na ovim prostorima.

Rizici po SAD su čak dramatičniji jer većina njihovih građana poseduje oružje. Na taj scenario ukazuje bivši britanski šef diplomatije Dejvid Miliband, a mračne prognoze potvrđuje i Federalni istražni biro (FBI) upozorenjem da se planiraju neredi i oružani protesti u svih 50 saveznih država, i to u narednih sedam dana.

Američki pasoš, Pasoš, SAD, Amerika, Viza
foto: Profimedia

Miliband, naime, predviđa "balkanizaciju" Amerike, tvrdeći da postoji rizik da SAD počnu da liče "na Balkan tokom tamošnje akutne faze rata i krvoprolića".

Pod "balkanizacijom" razume proces raspada regija na rascepkane etničke grupe koje ujedinjuje samo zajednički geografski položaj, a sukobljavaju neprijateljstva i razmirice.

- To je opasnost i za današnju Ameriku. Trenutne tenzije zadiru i u sferu kulture, samoidentifikacije Amerikanaca i njihovog pogleda na svet. Rizici su utoliko veći što veoma veliki broj Amerikanaca poseduje oružje - naveo je Miliband.

Donald Tramp
foto: printscreen

Procenjuje da u SAD "vatra mržnje" još nije ugašena, odnosno da "nedavni događaji u Vašingtonu nisu kraj krize". Pristalice aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, podsetimo, prošle nedelje izvršile su nasilni upad na Kapitol hil u Vašingtonu, što je prouzrokovalo smrt pet osoba, uključujući i policajca.

Istovremeno, FBI upozorava da bi moglo da dođe do oružanih protesta u danima pre inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena ako njegova Demokratska stranka nastavi sa opozivom Trampa pre isteka mandata 20. januara.

- U planu su oružani protesti ispred svih 50 sedišta vlasti od 16. do 20. januara, a ispred Kapitola od 17. do 20. januara. Postoji opasnost od pobune ako Tramp bude smenjen pre inauguracije pozivanjem na 25. amandman - navodi se u izveštaju FBI.

Uporedo, upozoravaju na mogući "veliki ustanak", te da bi opsada Kapitola bila početak nasilnih akcija.

- FBI je 8. januara dobio informacije o grupi koja poziva "na juriš" na sudnice, lokalne i savezne vlade i administrativne zgrade u slučaju da Tramp bude opozvan, kao i da planira da izvede napade na sam dan inauguracije Bajdena.

Profesor geopolitike Srđan Perišić tvrdi da duboka podeljenost Amerike vodi ka građanskom ratu. Za razliku od Balkana, gde je ratovima i sukobima među narodima umnogome doprinosio i strani faktor, u SAD to, kako dodaje Perišić, nije slučaj.

Vašington, Protest, Donald Tramp
foto: Profimedia

- Oni su sami izazvali pucanje po svim šavovima. Opasnije, Amerikanci su oduvek naoružani i mnogo više nego narod na Balkanu i SAD su nuklearna država. Sve vodi ka procesu razgradnje SAD, a kao i u SFRJ, ni tamo neće postojati sila koja će nekad opet moći da ujedini zavađene lude. Kad jednom pukne, to je kraj.

Predsednik Rusije Vladimir Putin jedini je pobednik, imajući u vidu sva aktuelna dešavanja u SAD, konstatovao je Miliband.

- Putin voli da kaže da je demokratija zastarela. On je 2018. za Fajnenšel tajms rekao da je liberalna ideja zastarela. Sada jedva veruje svojoj sreći. Samo uzbunom i akcijom mogu dokazati da greši i to ne samo u nepodeljenim državama - naveo je Miliband.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Edukons Miroslav Bjegović smatra da je stvoren veliki jaz, pa čak i mržnja, između demokratske i republikanske političke opcije koja će sigurno podeliti narod, što može izazvati i oružane sukobe na tlu Amerike - piše Republika

- Upravo izjava Milibanda govori u prilog tome da SAD uskoro mogu biti slika i prilika Balkana devedesetih godina. Takođe, izjava čelnika unutrašnje bezbednosti FBI je zabrinjavajuća jer govori o već najavljenom dolasku ultradesničarskih i ultralevičarskih naoružanih grupa na proteste u Vašington. Ovo predstavlja visok bezbednosni rizik jer krajnji ishod može rezultirati krvoprolićem - kaže za Srpski telegraf Bjegović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrpskiTelegraf))


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.