AMERIČKA POLICIJA UPOZORILA NA ATENTAT! OVO su tri moguća scenarija za NAPAD na predsedničkoj inaguraciji!
Članovi Kongresa su vrlo zabrinuti potencijalnim napadima demonstranata, Foto: Profimedia

divlji zapad

AMERIČKA POLICIJA UPOZORILA NA ATENTAT! OVO su tri moguća scenarija za NAPAD na predsedničkoj inaguraciji!

Jedan od scenarija podrazumeva okruživanje Kapitola i ubistvo targetiranih demokrata kako bi republikanci mogli da preuzmu kontrolu nad vladom

Objavljeno:

Policija Kapitola je u ponedeljak upozorila javnost o još tri potencijalno jezive demonstracije planirane u narednim danima, sa posebnim akcentom na jednan scenario - opkoljavanje američkog Kapitola i atentat na političaer kako iz kruga demokrata, tako i određene pripadnike republikanske partije.

Kako je policija Kapitola dobila novu postavu ljudi zbog pređašnjih incidenata koji su se odigrali u zgradi Kapitola, nekolicina političara iz demokratske partije privatnim pozivima su obavešteni o potencijalnim agendama planiranih napada, koji bi se dogodili na predsedničkoj inaguraciji Džo Bajdena, 20. januara.

U pitanju su tri scenarija: prvi podrazumeva "najveći oružani protest koji se ikada održao na američkom tlu“. Drugi je protest u čast Ešli Babit, žene koja je ubijena dok je pokušavala da se popne u Predvorje govornika tokom pro-Trampove opsade Kapitola u sredu.

Treći scenario potencijalne demonstracije, za koju su tri člana rekla da se čini kao zabrinjavajuća zavera, uključivala bi pobunjenike koji bi formirali obruč oko Kapitola, Bele kuće i Vrhovnog suda, nakon čega bi blokirali demokrate da uđu na Kapitol, kako bi Republikanci mogli preuzeti kontrolu nad vladom. Pritom, naglašeno je da bi ovaj scenario svakako potencijalno imao najviše smrtnih ishoda.

Policijski zvaničnici koji su obavili pozive sa pripadnicima Kongresa, upozorili su i na preveliku cirkulaciju informacija u medijima, kao i da bi ovakve prostorno-vremenske informacije pomogle potencijalnim organizatorima demonstracija u njihovim strategijama napada.

Takođe, sumnja se na manipulaciju medijima od strane organizatora ovih "domaćih terorista", a sve u cilju dobijanja medijskog prostora i potencijalne afirmacije od istomišljenika. "Ove grupe pokušavaju da navedu novinare da izveštavaju o njihovim demonstracijama, i time koriste medije kao medijum za širenje informacija i privlačenje dodatne podrške za njihove napade jer su njihovi glavni kanali komunikacije prekinuti", objasnio je jedan od članova policije.

Kapitol
foto: Twitter

Demokratama je rečeno da se policija Kapitola i Nacionalna garda pripremaju za potencijalno desetine hiljada naoružanih demonstranata koji dolaze u Vašington, kao i da se povodom toga radi na uspostavljaju ratna pravila. Generalno, vojska i policija ne planiraju da pucaju ni u koga, osim u slučaju da demonstranti prvi otvore vatru.

Zakonodavcima je rečeno da bi zavera za opkoljavanje Kapitola podrazumevala niz atentata na demokrate i targetovane republikance koji nisu podržali Trampa, čime bi druga postava republikanaca "uletela" u zgradu i preuzela vladu. Ovaj scenario, takođe, uključuje i planove za opkoljavanje Bele kuće u cilju Trampove "zaštite", i Vrhovnog suda čime bi se obustavio njegov rad.

Naime, neizvesna je realna slika ovih scenarija. Oni se možda nikada neće ni odigrati, premda je policija uspostavila sve mere zaštite i spremna je za napad. To podrazumeva taktike koje se primenjuju za vreme rata, obod sa ogradnom i žilet žicom, i angažovanje Nacionalne garde.

Ono što će biti neophodno su preventivne mere zaštite na samoj inaguraciji, a to podratumeva da se svaki član Kongresa provede kroz detektor metala pre inauguracije. "Ne možete im samo dopustiti da zaobiđu obezbeđenje i priđu blizu Bajdena i Kamale Harris na inauguraciji", rekao je jedan poslanik.

Međutim, problematično je poverenje u "ljude iz Pentagona iz Odeljenja za nacionalnu bezbednosti, gde čak ni ne znamo ko je glavni", a pritom su deo Trampove administracije.

Kapitol
foto: Profimedia

Jedan od poslanika u razgovoru sa medijima je izjavio da su svi članovi Kongresa potrešeni prošlonedeljnim napadom na Kapitol.

"Većina nas to oseća", rekao je ovaj pripadnik demokratske partije. "Ali takođe osećamo da nemamo vremena za gubljenje, da se ovde ne radi o nama, već o poslu koji je mnogo veći od nas, a mi jednostavno da stisnemo zube i krenemo napred."

(Espreso.co.rs/Huffpost.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.