Gugl, Epl i Amazon koordinisanim napadom „ubili“ Parler: Direktor aplikacije uputio OŠTRE REČI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

GAŠENJE TVITEROVOG PANDANA

Gugl, Epl i Amazon koordinisanim napadom „ubili“ Parler: Direktor aplikacije uputio OŠTRE REČI!

Parler se oslanjao na servisnu platformu koja je u vlasništvu tehnološkog giganta Amazon

Objavljeno: 13:16h

Društvena mreža Parler, koju mnogi doživljavaju kao pandan Tviteru, pala je nakon što je Amazon u ponedeljak ukinuo usluge hostinga i onemogućio korisnicima preuzimanje aplikacije te mreže sa svog servisa i njeno korišćenje. Potez Amazona dolazi nakon što su Epl i Gugl tokom vikenda preduzeli korake kako bi blokirali novu društvenu mrežu.

Parler, popularan među američkim konzervativcima, isključen je sa mreže nakon što je Amazon otkazao podršku toj društvenoj mreži, tvrdeći da je dozvoljavala pretnje nasiljem nakon smrtonosnih nereda u američkom Kongresu.

Parler se oslanjao na servisnu platformu koja je u vlasništvu tehnološkog giganta Amazon.

„U poslednje vreme primećujemo stalni porast nasilnog sadržaja na vašoj veb lokaciji, što sve krši naše uslove“, navedeno je u pismu Amazonovog servisa Parleru koje je objavio En-bi-si njuz.

U subotu je Epl krenuo Guglovim stopama, uklanjajući aplikaciju Parlera i dajući kompaniji 24 sata da uvede odgovarajuće mere za „sprečavanje širenja postova koji podstiču na nasilje“.

Izvršni direktor Parlera, Džon Mace, oštro je reagovao na ove poteze.

„Ovo je koordinisani napad tehnoloških giganata s namerom da ubiju konkurenciju na tržištu. Prebrzo smo postali veoma uspešni. Možete očekivati da se rat protiv konkurencije i slobode govora nastavi, ali ne računajte nas“, rekao je Mace u subotu.

Gugl je u petak suspendovao Parler sa Gugl plej stora, ubrzo nakon što je Tviter na neodređeno vreme ukinuo nalog američkog predsednika Donalda Trampa.

Bilo je glasina da je aktuelni predsednik SAD razmišljao da pređe na Parler, koji je navodno imao 12 miliona korisnika.

Mace je u ponedeljak napisao: „Verovatno nećemo raditi duže nego što se očekivalo“, a prethodno je napomenuo da će sajt biti nedostupan nedelju dana.

(Espreso.co.rs/sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.