TRAGEDIJA U PORODICI BIVŠEG PREDSEDNIKA SAD: Korona ubila omiljenu članicu porodice
Nensi Buš Elis, Foto: AP

oproštaj

TRAGEDIJA U PORODICI BIVŠEG PREDSEDNIKA SAD: Korona ubila omiljenu članicu porodice

Mnogi su je upoređivali sa Ketrin Hepbern

Objavljeno: 13:19h

"Ona je moja omiljena tetka", govorio je Džordž Buš mlađi na šta je Nensi Buš Elis (94) odgovarala da mu je ona i jedina tetka. Umrla je nedavno od posledica koronavirusa, u svom domu u Konkordu, Masačusets.

Iako poreklom iz republikanske porodice, ova levistkinja je ceo život posvetila filantropiji i organizaciji donacija za zaštitu životne sredine i NAACP odnosno pravnom fondu. Kao žena iz moćne američke elitističke dinastije Buš, suočavala se sa poteškoćama tokom političkih kampanja i pitanja uloge žene u političkom i biznis vrhu. Naime, 1963, bila je imenovana kao jedina žena kojoj je dato pravo glasanja u državi Masačusets.

Uprkos činjenici da je Nensi Buš Elis bila naklonjena levom krilu američke politike, podržavajući ideje demoktarske partije, uvek je bila podrška kako svom bratu Džordž Bušu starijem, tako i nećahu Buš Džunioru, tokom njihovih desničarskih predsedničkih kampanja.

U mladosti se aktivno bavila tenisom, dok je obrazovanje stekla u elitnim privatnim školama, magistritajući engleski jezik 1946. Volela je da citira Šekspira, a kao jedno od petoro dece uvek se vodila motoom svoje majke "Daj sve od sebe, potrudi se najjače što možeš, uradi najbolje što možeš".

Ubrzo nakon završenih studija, udajom za Aleksandra Elisa, postaje prva dama brokerske firme Fejrfild i Elis iz Bostona. Supruga je nadživela, ali je iz senke Bostona, sa Bostonskog Brda i dalje pratila kulturnu i humanitarnu scenu ovog grada. U starim danima, uživala je u umetnosti, a iza sebe je ostavila devetoro unučadi i 11 praunučadi.

Njenim odlaskom, otišla je jedna od poslednjih "pravih aristokratkinja, sa osećajem službe bez trunke snobizma".

(Espreso.co.rs/nytimes.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.