SRPSKI TURISTI MOGU DA LETUJU U GRČKOJ, ALI... Ko je uplatio letovanje, mora da zna šta i kako!
Grčka, Foto: Profimedia

UŽAS

SRPSKI TURISTI MOGU DA LETUJU U GRČKOJ, ALI... Ko je uplatio letovanje, mora da zna šta i kako!

Srpski turisti su opravdano u strahu da će zabrana važiti i za predstojeće leto.

Objavljeno:

Do marta bi trebalo da se zna da li će Grčka dozvoliti srpskim turistima da letuju na Egeju.

Više od 50 miliona evra naših turista koji su unapred uplatili odmor za prošlu godinu blokirano je u Grčkoj. Agencije su novac uplatile vlasnicima hotela i ostalim partnerima. Šta će biti sa parama ako se Grčka ni ove godine ne otvori za srpske turiste?

Već godinu dana srpski turisti ne mogu da putuju u Grčku, a ova zemlja je ponovo produžila zabranu putovanja našim ljudima u njihovu zemlju, što ne važi za ostale iz okruženja.

Srpski turisti su opravdano u strahu da će zabrana važiti i za predstojeće leto.

- Problem mora da se reši i situacija mora da bude "čista" najkasnije do početka marta i zbog toga smo započeli pregovore - kaže direktor Udruženja turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Novac naših građana je blokiran u Grčkoj, a pošto ova turistička zemlja 2020. godine praktično nije imala sezonu, JUTA traži od Vlade Srbije da pomogne u rešenju problema.

- Mi smo stalno u kontaktu sa Ministarstvom turizma i Turističkom organizacijom Grčke, ali ovaj problem mora da se reši na višem nivou, jer reč je o novcu srpskih građana - ističe Seničić.

Grčka vlada je dozvolila svojim agencijama i hotelijerima da blokiraju tuđa sredstva do januara 2022. godine, ali ako ovog leta ne budu radile naše agencije i vodile turiste na Egej - nije realno očekivati da će novac ljudima biti vraćen.

- Problem mora da bude rešen bilateralnim sporazumom naše dve zemlje, a mi nudimo "kiparski protokol" - objašnjava Seničić.

Šta je "kiparski protokol"?

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz "crvene zone" moraju da imaju PCR test i putno osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granic. Ako su pozitivni Kipar im obezbeđuje povratak kući.

Turisti iz "žute zone" moraju da imaju osiguranje i PCR test. "Siva zona" podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz "zelene zone" treba samo da imaju kovid osiguranje.

Ministarska turizma Tatjana Matić je već razgovarala sa Grcima i tražila je da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Građani Grčke inače sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

- Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom - ističe Seničić.

Isti takav protokol bilateralno će se potpisati i sa Bugarskom i Crnom Gorom kako ne bismo čekali otvaranje granica do 1. septembra kao što se dogodilo 2020. godine.

U Grčkoj je blokirano 50 miliona evra naših građana, ali nije zanemarljiv ni novac koji je ostao u Italiji i Španiji.

(Espreso.co.rs/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.