EVROPU JE JUČE ZADESILA KATASTROFA! Eksperti se HITNO OGLASILI!
Struja, Foto: Nebojša Mandić

neverovatno

EVROPU JE JUČE ZADESILA KATASTROFA! Eksperti se HITNO OGLASILI!

"Frekvencija mreže je na osnovu raspodele mreže u jugoistočnoj Evropi na kratko pala na 49.745 herca", objasnio je on.

Objavljeno:

U strujnoj mreži kontinentalne Evrope u petak posle podne došlo je do pada frekvencije, što je moglo da izazove nestanak struje u celoj Evropi. Uzrok pada frekvencije još uvek nije utvrđen.

Evropsko udruženje strujnih mreža potvrdilo je da se dogodio poremećaj frekvencije. Ekspert "Svisgrida" Kasper Hafner rekao je da je problem nastao nešto posle 14 časova.

"Frekvencija mreže je na osnovu raspodele mreže u jugoistočnoj Evropi na kratko pala na 49.745 herca", objasnio je on.

Inače frekvencija u evropskoj elektromreži je 50 herca. Evropski operateri električnom energijom uspeli su da stabilizuju mrežu nakon sat vremena. ENTSO-E naložio je hitnu istragu uzroka poremećaja u mreži.

Predsednik austrijskog Društva za krizno snabdevanje Herbert Saurug, na Tviteru je objavio vest o padu frekvencije i istakao da je registrovan pad snage od 3,5 gigavata. To, prema njegovim rečima, odgovara istovremenom prekidu rada više elektrana.

Saurg tvrdi da je "za dlaku" izostalo potpuni prekid dotoka struje u Evropi, podsetivši na situaciju iz 2006, kada je Nemačka isključila dva najveća dalekovoda, zbog čega je do deset miliona domaćinstava ostalo bez struje.

Takođe, februara 2018. je registrovan pad frekvencije, kako je saopštila tada Elektromreža Srbije, zato što je Kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) konstantno odstupao od programa rada, pa su mnogi satovi širom Evrope kasnili.

(Espreso.co.rs/Sputnjiknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.