SKANDAL U HAGU: Haradinaj odbio da dođe na pripremno ročište! IMAO JE I PORUKU ZA SUDIJU
Hag, ilustracija, Foto: Profimedia

skandal

SKANDAL U HAGU: Haradinaj odbio da dođe na pripremno ročište! IMAO JE I PORUKU ZA SUDIJU

Haradinaja i Gucatija optužnica tereti za iznošenje u javnost tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka....

Objavljeno:

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je danas da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika te terorističke formacije.

Hag
foto: Profimedia

Sudija je zbog toga na početku današnje sednice konstatovao da je Haradinaj na ovaj način "učinio propust i konstatovao da se izjasnio da nije kriv".

Haradinajev advokat, koji sednicu prati putem video veze, preneo je sudu da nepojavljivanjem pred sudom njegov klijent protestvuje zbog ophođenja prema njemu.

Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, prema savetu advokata, nije izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas - u zakonskom roku od 30 dana.

Haradinaja optužnica tereti da je zajedno sa predsednikom udruženja Hisnijem Gucatijem iznošenjem u javnost tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Ročištu ne prisustvuje ni Gucati koji je u decembru krivicu negirao.

Hisni Gucati
foto: Printscreen/Youtube

U nastavku ročišta održava se statusna konferencija na kojoj će njihovi advokati i tužilaštvo diskutovati o procesnim pitanjima i obelodanjivanju dokaza.

Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda i mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva meseca.

Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem fog meseca.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.