NAJAVILI OTVARANJE RADNJI 11. JANUARA: Pobuna nemačkih trgovaca protiv zaključavanja!
Nemačka, ilustracija, Foto: EPA/Filip Singer

ne žele više mere

NAJAVILI OTVARANJE RADNJI 11. JANUARA: Pobuna nemačkih trgovaca protiv zaključavanja!

Deo trgovaca i ugostitelja je odlučio da otvori svoje trgovine odnosno restorane 11. januara uprkos strogom lokdaunu

Objavljeno:

Nemački mediji pišu o najavljenoj protestnoj akciji tamošnjih trgovaca i ugostitelja "Wir machen auf" (Otvaramo), koji su odlučili da se pobune protiv strogog lokdauna koji je na snazi u najmoćnijoj državi Evropske unije od novembra, a nedavno je produžen do kraja januara. Deo trgovaca i ugostitelja je odlučio da otvori svoje trgovine odnosno restorane 11. januara uprkos strogom lokdaunu.

O tome se na društvenim mrežama uz hešteg #WirMachenAuf vodi vatrena rasprava. Neki nude smislene argumente za ovaj potez, drugi svedoče o tome kako su im vladine mere protiv pandemije uništile biznis, a treći šire teorije zavere.

Jedan od onih koji su se odlučili na otvaranje 11. januara je i preduzetnik koji vodi pet filijala Intersporta, a jednu je iz protesta odlučio da otvori.

Međutim, u međuvremenu je taj trgovac ipak promenio mišljenje. Razlog je kaže taj što ne želi da bude podrška desničarskoj scen i onima koji negiraju postojanje korone.. Intersport grupa takođerse ogradila "od napora pojedinih nezavisnih sportskih trgovaca da ponovno otvore svoje trgovine uprkos zaključavanju".

U Udruženju trgovaca Nemačke (HDE) smatraju da akcija otvaranja "zasigurno jasno pokazuje očaj mnogih maloprodajnih kompanija", ali, smatraju oni, otvaranje trgovina je u suprotnosti s važećim propisima i ne može da bude rešenje” Uz to, trgovci su se do sada pridržavali državnih zahteva.

Istovremeno sve više raste bes trgovaca,, pa je na internet forumu na kome se okupljaju zagovarači akcije otvaranja jedan od njih napisao: "Ne želimo više da se zavaravamo i da dozvoljavamo politiku iživljavanja na nama. Dosta je!"

Drugi dodaje: "Mi nismo teoretičari zavera, a nismo ni desni radikali, ni nacisti, ni slično. Mi smo preduzetnici koji zapošljavaju radnike i na taj način osiguravaju njihovu egzistenciju, pružaju ljudima zadovoljstvo i uvek smo uredno plaćali porez i carine u ovoj državi."

U svakom slučaju, zasad je otvoreno pitanje koliko će preduzetnika krenuti u akciju otvaranja i hoće li se ona uopšte održati.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.