RAZBIJENA STAKLA, UNIŠTEN INVENTAR: Zgrada Kongresa nije bila osigurana, štetu će morati da plate poreski obveznici
Zgrada kongresa, Foto: EPA/ERIK S. LESSER

amerika

RAZBIJENA STAKLA, UNIŠTEN INVENTAR: Zgrada Kongresa nije bila osigurana, štetu će morati da plate poreski obveznici

Ovo je prvi put od 1814. godine da se desi nešto ovakvo

Objavljeno:

Saniranje štete pričinjene u sredu, 6. januara, na zgradi američkog Kongresa moraće da plate porezni obveznici jer objekat nije bio osiguran.

Ovo je potvrdio izvor poznat agenciji Rojters. Još nije poznato koliko će koštati čišćenje i saniranje štete pričinjene nakon nasilnog ulaska pristalica američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres.

Stakla su rabijena, pričinjena je šteta na inventaru, grafiti su iscrtani na zidovima. Američke federalne agencije uglavnom nisu osigurane i izgledno je da će deo troškova obnove snositi AOC koji upravlja ovom zgradom.

"Poreski obveznici biće na udaru zbog popravki u Kongresu", izjavio je predsednik organizacije poreskih obveznika Stiven Elis.

Nasilni ulazak Trampovih pristalica desio se u trenutku kada je zakonodavna vlast Sjedinjenih Američkih Država trebala da potvrdi Džozefa Bajdena za novog šefa države.

Time su pokušali da to onemogući, a na to su se odlučili nakon što ih je Tramp pozvao da se okupe na Kapitol Hilu. U neredima je poginulo pet osoba, među kojima je i jedan policajac.

Ovo je prvi put od 1814. godine da se desi nešto ovakvo. Britanci su 1814. upali u zgradu i spalili je, podseća magazin Biznis Insajder.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/klix ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.