KINA PRAVI SAVRŠENE RAKETE: Oružje od koga svi strepe, sada dobija najsavremeniju nadogradnju (VIDEO)
Poboljašana sposobnost oružja, Foto: Printscreen/Youtube

NADOGRAĐENA VERZIJA HIPERSONIČNE RAKETE

KINA PRAVI SAVRŠENE RAKETE: Oružje od koga svi strepe, sada dobija najsavremeniju nadogradnju (VIDEO)

TEL koristi integrisani poklopac i zatvara raketu u maskirni transporter dok se kreće pustinjskim terenom

Objavljeno:

U medijskim izveštajima je objavljeno da je jedno od najnaprednijih oružja u Kini, hipersonična raketa DF-17, dobilo nadogradnju za koju su stručnjaci rekli u ponedeljak da može poboljšati sposobnost oružja da se maskira od neprijateljskog izviđanja i zaštiti od složenih operacija na bojnom polju.

Do nedavno nepoznatu vrstu lansera za podizanje transportera raketa (TEL), primetili su vojni posmatrači na proslavi pet godina od osnivanja Raketnih snaga Narodnooslobodilačke vojske (PLA).

TEL koristi integrisani poklopac i zatvara raketu u maskirni transporter dok se kreće pustinjskim terenom, navodi se u videu.

Iako video nije precizirao oznaku rakete, kasnije je identifikovana kao nadograđena verzija hipersonične rakete DF-17.

Prema izveštajima, nadograđena verzija je kompletan oblik DF-17. Kada je raketa javno debitovala na vojnoj paradi povodom Dana državnosti 2019. godine, DF-17 nije imao poklopac i izložio je celu raketu na zadnjoj strani TEL-a.

Pokrivanje rakete može pomoći da se raketa prikrije i zaštiti od spoljnog okruženja, rekao je u ponedeljak za Global Tajms Song Žongping, kineski vojni stručnjak i TV komentator.

Potpuno kamuflirani TEL može otežati otkrivanje neprijateljskim vazdušnim ili satelitskim izviđanjem, a na raketu u unutrašnjosti neće uticati teški vremenski uslovi ili raznovrsna okruženja na bojnom polju, jer drumski mobilni TEL prelazi komplikovane terene, rekli su analitičari.

U zasebnom izveštaju Kineske centralne televizije (CCTV) u četvrtak se navodi da je novi tip projektila TEL nedavno dobio dodatnu opremu kako bi mogao u potpunosti sakriti raketu u svojoj kabini.

Izveštaj takođe nije identifikovao oznaku rakete niti je dao pogled na nju, ali je rekao da je raketa debitovala na vojnoj paradi povodom Dana državnosti 2019. godine. To bi mogao biti dodatni dokaz da je raketa DF-17, rekli su posmatrači.

Prva raketna brigada PLA, opremljena ovom vrstom projektila, nedavno je izvela vatreni jurišnu napad, navodi se u izveštaju, napominjući da je ova brigada sada spremna za borbu.

Navodno je opremljen hipersoničnim kliznim vozilom kao bojnom glavom, DF-17 je raketa kratkog i srednjeg dometa protiv koje nijedan trenutni sistem PVO ne može da odreaguje, rekli su analitičari.

(Espreso.co.rs/sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.