VELIKI SKANDAL SA VAKCINAMA: U centru pažnje je ANGELA MERKEL!
Merkelova obećala preveliku količinu vakcina, Foto: printscren

angela merkel

VELIKI SKANDAL SA VAKCINAMA: U centru pažnje je ANGELA MERKEL!

Prvobitno su ministri velikih članica krenuli u nabavku za celu EU, a onda se umešala kancelarka...

Objavljeno:

Prvi radni dan u novoj 2021. godini Europska komisija morala se braniti od napada da nije naručila dovoljan broj "pravih" vakcina protiv covida-19, da ona stižu presporo i da EU zaostaje za mnogima u svetu.

Neke od tih kritika dolaze i od čelnika država članica Evrope. Lider nemačkog CSU, bavarskih demohrišćana, Markus Söder postavio je pitanje kako objasniti Nemcima da vakcina koja je razvijena u toj državi bude brže dostupno drugima. Rekao je kako se čini da je postupak narudžbe od Europske komisije za potrebe svih država članica bio "prebirokratski", kao i da je naručena premala količina pravih vakcina.

Prva vakcina koju je odobrila Europska agencija za lekove (EMA) je od nemačke kompanije BioNTech u saradnji s američkim Fizerom, a najveći pogon za proizvodnju se nalazi u Belgiji. Ni Belgijanci nisu imali nikakve privilegije pri nabavci te vakcine, pa se i u Belgiji vakcinisanje odvija sporije nego što se očekivalo, u susednoj Nizozemskoj počelo je tek posle Nove godine, a u Francuskoj ide još sporije.

Vakcinianje se brže nego u EU sprovodi u Izraelu, SAD-u, Velikoj Britaniji, Bahreinu te nekim drugim državama, što je posebno iritiralo neke države koje su članice Europske unije. Finska ministarka zdravlja Kirsi Varhila požalila se da je njena država dobila do kraja 2020. godine samo 40 hiljada doza, umesto obećanih 300 hiljada.

"Možda su otišle drugde", rekla je Varhila.

Osim toga, EU kasni i u postupku odobravanja vakcine. Ovakav pritisak je verovatno uticao na to da se Odbor za vakcine Europske agencije za lekove sastane u ponedeljak uveče i razmotri odobravanje vakcina kompanije Moderna, koje bi bilo drugo odobreno za uporabu u EU. Sastanak je bio predviđen za sredu 6. januara, a toga dana će se i nastaviti, budući da u ponedjelak nije donesen zaključak o odobravanju te vakcine koja je već odobrena u mnogim zapadnim državama gde postoje strogi regulatori.

U Britaniji su već odobrene tri vrste vakcine, a juče je počelo vakcinisanje i vakcinom koja je razvijena na oxfordskom univerzitetu u saradnji s kompanijom AstraZeneca, dok postupak o odobravanju iste vakcine u EU nije ni počeo.

No, Europska komisija se brani tvrdeći da je ugovore o nabavci vakcine sklopila u vreme kada nije bilo moguće predvideti koje će od njih biti uspešne i sigurne, i u kojem vremenskom roku. Potparol Evropske komisije Eric Mamer podsetio je kako je Komisija mandat o pregovaranju dobila od država članica, a dosad je sa šest potencijalnih proizvođača sklopila ugovore o nabavi dve milijarde doza, što će biti više nego dovoljno ne samo za sve države članice EU, nego i za doniranje drugima.

"Mi smo ciljano stvorili paket od šest potencijalnih vakcina različitih proizvođača jer u to vreme niko nije znao koje će biti efikasno i sigurno te dobiti odobrenje", poručili su iz Europske komisije, zatim prebacili odgovornost na države članice što se tiče naručene količine.

Već se pojavila i mogućnost da neke države EU, poput Nemačke, krenu u individualnu narudžbu vakcine. Na to imaju pravo, ali nije u duhu dogovorenog sa EU. Trka ko će pre doći do vakcine i završiti s vakcinacijom svog stanovništva ono je što je EU htela izbeći, i to je glavni temelj cele strategije vakcinisanja EU. Zato sada i u Bruxellesu, ne tako glasno, kažu da se uvek ponavlja ista priča: kada nešto uspe, onda su za to zaslužne vlade država članica, a čim nešto zapne, kriv je Bruxelles.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.