BAJDEN U VELIKOM PROBLEMU? 11 američkih senatora najavilo da će osporiti rezultate izbora u SAD!
Tramp je, međutim, odbio da popusti, navodeći da je u pitanju prevara, Foto: AP

šta to bi?

BAJDEN U VELIKOM PROBLEMU? 11 američkih senatora najavilo da će osporiti rezultate izbora u SAD!

Prema zvaničnim rezultatima, Bajden je prikupio 306 elektorskih glasova nasuprot 232 glasa za aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa

Objavljeno:

Jedanaest američkih senatora obećalo je da će sledeće nedelje osporiti rezultate izbornog koledža. Jedanaest republikanaca američkog Senata planira da se usprotivi rezultatima izbornog koledža na predsedničkim izborima održanim u novembru, sledeće nedelje, kada će se Kongres sastati na zajedničkoj sednici radi ratifikovanja pobede izabranog predsednika Džoa Bajdena, izvestio je u subotu "The Hill".

- Kongres bi trebalo odmah da imenuje Izbornu komisiju, sa punim ovlašćenjima za istragu i utvrđivanje činjenica, koja će izvršiti hitnu desetodnevnu reviziju izbornih rezultata u spornim državama - rekla je grupa od 11 senatora u zajedničkoj izjavi, koju su citirali mediji.

Sedam aktuelnih i četiri izabrana člana gornjeg doma (Senata) izjasnili su se da pojedinačne države procenjuju nalaze komisije i ako je potrebno, održe posebno zakonodavno zasedanje kako bi potvrdile prilagođene rezultate izbora.

- Shodno tome, nameravamo da glasamo 6. januara da odbijemo birače iz spornih država kao "regularno date" i "zakonito označene" (zakonski propisani uslov), osim ako i dok ta hitna desetodnevna revizija ne bude završena - dodali su u izveštaju.

Senatori Ted Kruz, Ron Džonson, Džon Kenedi i Marša Blekburn su među potpisnicima.

Izborni koledž 14. decembra je Bajdenu potvrdio pobednika na predsedničkim izborima u novembru nakon što je svih 50 država zvanično potvrdilo rezultate glasanja.

Prema zvaničnim rezultatima, Bajden je prikupio 306 elektorskih glasova nasuprot 232 glasa za aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je, međutim, odbio da popusti, navodeći da je u pitanju prevara, uprkos tome što je njegova kampanja izgubila skoro svih 60 pravnih osporenih tačaka podnetih tokom proteklih mesec dana.

Američki Kongres sastaće se na zajedničkoj sednici 6. januara da bi potvrdio glasove Izbornog koledža, a potpredsednik Majk Pens predsedavaće prebrojavanju glasova svake države. Bajdenova inauguracija zakazana je za 20. januar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.