CEO SVET BEZ PROSLAVE DOČEKA, U VUHANU ŽURKA NA ULICAMA! Zabrane okupljanja i policijski časovi, NE I OVDE (FOTO)
Nova godina, Foto: printscreen

novogodišnja noć

CEO SVET BEZ PROSLAVE DOČEKA, U VUHANU ŽURKA NA ULICAMA! Zabrane okupljanja i policijski časovi, NE I OVDE (FOTO)

Svega je par mesta na svetu gde se proslava Nove godine odvijala van uticaja pandemije korona virusa.

Objavljeno:

Širom sveta 2021. godina dočekana je znatno skromnije, uz vatromet ali bez prisustva većeg broja građana i slavlja na ulicama i trgovima zbog epidemijskih mera.

Izuzetak je bio Novi Zeland gde je dolasku Nove godine prisustvovalo više hiljada ljudi jer je zemlja izašla iz karantina.

Ulice Pariza bile su sablasno prazne protekle noći pošto je u zemlji na snazi policijski čas zbog korona virusa. Samo mali broj automobila viđen je na Jelisejskim poljima a blizu Trijumfalne kapije sat je otkucao ponoć.

U palati Versaj nedaleko od francuske prestonice priređen je vatromet uz slavljenje nade, umetnosti i kulture ali odavanje pošte lekarima, herojima savremenog doba. Naciji se obratio predsdnik Makron.

"Godina se završava kako je i protekla, uz restriktivne mere. Potpuno sam svestan i uveren da iako su mere koje smo doneli podrazumevale žrtve od Francuska, da smo napravili pravi izbor U pravom trenutku. Želim da zahvalim svima na duhu zajedničke odgovornosti čime smo sačuvali nebrojeno mnogo života", rekao je Makron.

U Nemačkoj zabranjen i vatromet

I u Nemačkoj su na snazi stroge mere, pa nije bilo masovnih okupljanja, a bilo je zabranjeno i puštanje vatrometa.

Zbog toga su građani pokušali da prave vatromet sa svojih balkona što je izazvalo više desetina požara širom zemlje.

Samo u prvih šest minuta nove godine u Berlinu su vatrogasci morali da intervenišu na 18 mesta. Nema podataka o povređenima. Kancelarka Angela Merkel je uputila ličnu poruku naciji.

"Mislim da ne preterujem kad kažem da nam nikada u poslednjih 15 godina nije bila tako teška godina i nikada se nismo, uprkos svim brigama i skepticizmu, radovali novoj sa toliko nade ", istakla je Merkelova.

U Moskvi je 2021. godina dočekana vatrometom nad Crvenom trgom i Kremljom, ali je taj prostor bio prazan zbog restriktivnih mera.

Većina građana slavila je kod kuće jer su svi barovi i restorani bili zatvoreni u 23 sata. Ipak, više desetina Moskovljana posmatralo je vatromet sa klizališta nedaleko od Kremlja.

Tajms skver prazan, ulice Vuhana pune

U Njujorku neoubičajena slika za doček na Tajms skveru. Tradicionalnom spuštanju novogodišnje kugle prisutvovalo je nekoliko desetina pozvanih gostiju, prema svega zdravstvenih radnika koji su se cele godine borili sa pandemijom.

Gradonačelnik Bil del Brazio zatražio je od Njujorčana da ove godine ostanu kod kuće i prate spuštanje kugle preko televizijskih ekrana.

''Ipak sam došao jer je to deo moje tradicije, mnogo godina sam proslavljao Novu godinu na Tajms skveru. Sada je ipak sve drugačije'', rekao je Met Voznijak, građevinski radnik.

U Vuhanu, gde je izbila epidemija koronavirusa, građani su dočekali 2021. godinu na ulicama, gde su prisustvovali otkucaju sata u ponoć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.