NOVA GODINA U BEČU: Požar i vandalizam uz "Alahu akbar" u opštini Favoriten!
Beč, ilustracija, Foto: AP

UŽAS

NOVA GODINA U BEČU: Požar i vandalizam uz "Alahu akbar" u opštini Favoriten!

Oni su pirotehnikom polomili stakla na izlogu više radnji, prozorska stakla na okolnim balkonima i izazvali požar na jednom balkonu

Objavljeno:

Dok je gotovo u celom Beču novogodišnja noć, usled epidemioloških mera, protekla bez ljudi na ulicama i sa manjim količinama pirotehničkih sredstava u 10. bečkoj opštini Favoriten zabeleženi su incidenti, koje su izazvali, kako je saopštila policija, mladi Sirijci, Iračani i dvojica Austrijanaca.

Uprkos policijskom času i merama zaključavanja grupa do 30 osoba ilegalnim pirotehničkim izazvala je haos i ostavila za sobom trag razaranja na trgu Rojmanplac uz uzvikivanje "Alahu akbar".

Oni su pirotehnikom polomili stakla na izlogu više radnji, prozorska stakla na okolnim balkonima i izazvali požar na jednom balkonu.

Izlozi jedne pekare su potpuno uništeni, a i poznata poslastičarnica "Tihi", takođe je bila meta.

Uništene su kante za smeće u koje su bacali snažne petarde, a na upozorenje policije uzvratili su petardama.

Kako je bečka policija saopštila u Favoritenu je, nešto posle ponoći došlo do velike intervencije, pošto je više lica uništavalo tuđu imovinu.

"U toku incidenta razorene su brojne kante za smeće, štandovi za novine, izlozi, klupe, automati za žvake, kao i stakla na prozorima. Dalje je benzinom natopljena jedna božićna jelka", navodi se u saopštenju.

Kada su prvi policajci stigli na Rojmanplac, napadnuti su pirotehničkim predmetima.

Dva napadača su potom pobegla u jednu stambenu zgradu, u kojoj su, kasnije, pronađeni.

Radi se, kako je navedeno u saopštenju, o dvojici sirijskih državljana u starosti od 16 i 21 godine.

Potraga za njima odvela je policiju do jednog stana u kojoj su zatekli dalje osobe u starosti između 14 i 29 godina dvojica austrijskih državljana, dvojica Iračana, i tri Sirijca.

Svih devet osoba je, zbog sumnje da su izvršila razaranja, privremeno uhapšena.

Protiv jednog 21-ogodišnjaka se vodi istraga zbog poksusaja provale, jer je razbio izlog jedne radnje i on je ostao u pritvoru.

"Doslednim delovanjem policije akcija je završena uspešno i sprečena su dalja krivična dela. Za takvo ponašanje kod nas ne postoji razumevanje", poručuje predsednik bečke policije Gerhard Pirstel.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer zatražio je oštro kažnjavanje tih lica.

On je izrazio zabrinutost zbog potpunog nedostatka poštovanja prema policiji i spremnosti na nasilje.

Ukazao je da se radi o mladim muslimanim, koji, kako se vidi i na pojedinim video snimcima, viču "Alahu akbar".

"Ako se radi o stranim drzavljanima oni moraju nakon kažnjavanja odmah biti proterani. Oni koji imaju austrijski pasoš treba ne samo da budu oštro kažnjeni, već i da snose troškove popravke. Pored toga treba utvrditi i koju džamiju te osobe posećuju i da li su se tamo radikalizovali", rekao je Hofer.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.