VAŽNO! EU i Kina postigle dogovor o investicijama
EU, ilustracija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

sporazum

VAŽNO! EU i Kina postigle dogovor o investicijama

U EU navode da će, i pored ovog sporazuma, svoju politiku prema Kini nastaviti u skladu sa utvrđenim sveobuhvatnim pristupom

Objavljeno: 30.12.2020. 15:31h

EU i Kina danas su u principu zaključile pregovore o sveobuhvatnom Sporazumu o investicijama.

U EU navode da će, i pored ovog sporazuma, svoju politiku prema Kini nastaviti u skladu sa utvrđenim sveobuhvatnim pristupom.

Dogovor o sveobuhvatnim ulaganjima EU i Kine usledio je nakon današnjeg video razgovora kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

U Briselu navode da se Kina obavezala na veći nego ikada nivo pristupa svom tržištu za investitore iz EU, uključujući i nova važna otvaranja kineskog tržišta.

- Kina se takođe obavezuje da će osigurati pošten tretman kompanija iz EU kako bi se mogle takmičiti pod jednakim uslovima u Kini, uključujući i disciplinske mere za državna preduzeća, transparentnost subvencija i pravila protiv nametnutog prenosa tehnologija, navodi se u saopšetnju Evropske komisije.

Dodaje se da se Kina prvi put složila i sa ambicioznim odredbama o održivom razvoju, uključujući obaveze o prisilnom radu i ratifikaciju relevantnih osnovnih konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR).

U Briselu zaklljučuju da ovaj Sporazum ima veliki ekonomski značaj, ali i da će za njegovo sprovođe biti potreban visok i održiv nivo političkog angažmana sa Kinom.

Sporazum takođe predviđa i mehanizam praćenja ispunjavanja obaveza za koji će sa EU strane biti zadužena Evropska komisija.

Tokom razgovora lidera Kine i EU pomenuta su i pitanja saradnje u borbi za očuvanje klime, ali i zabrinutost EU zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i dešavanja u Hongkongu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media