OTKRIVENA PRAVA ISTINA O BROJU ZARAŽENIH U VUHANU: Broj je MNOGO veći nego što se mislilo!
Vuhan/ilustracija, Foto: EPA-EFE/LI KE, Ilustracija

neverovatno

OTKRIVENA PRAVA ISTINA O BROJU ZARAŽENIH U VUHANU: Broj je MNOGO veći nego što se mislilo!

Otkrili su stopu prevalencije antitela na kovid-19 kod 4,43 odsto građana Vuhana, metropole sa 11 miliona ljudi

Objavljeno: 07:37h

Prema istraživanju kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Vuhanu je kovidom-19 verovatno bilo zaraženo gotovo pola miliona stanovnika, što je skoro 10 puta veći broj od zvaničnog.

Tokom studije, naučnici su analizirali 34.000 stanovnika Vuhana, prvobitnog epicentra pandemije, drugih gradova u provinciji Hubej, Peking, Šangaj i provincije Guangdong, Djangsu, Sečuan i Liaoning da bi procenili stopu zaraze u tim oblastima, piše CNN.

Otkrili su stopu prevalencije antitela na kovid-19 kod 4,43 odsto građana Vuhana, metropole sa 11 miliona ljudi. Do sada je u tom gradu zvanično potvrđeno 50.354 slučajeva infekcije kovid-19, ali serološki testovi pokazuju da je blizu 500.000 verovatno zaraženo korona virusom.

Stopa prevalencije izvan Vuhana bila je znatno niža, pokazala je studija. U drugim gradovima provincije Hubej antitela na korona virus pronađena su kod samo 0,44 odsto ispitanika.

Jandžong Huang, viši saradnik Saveta za spoljne poslove, rekao je da studija pokazuje da nisu zabeležene sve infekcije tokom vrhunca epidemije u Vuhanu; delom zbog haosa u zdravstvenoj zaštiti u to vreme, ali delom zbog nemogućnosti registracije asimptomatskih slučajeva.

Tokom januara i februara, bolnice u Vuhanu bile su preplavljene pacijentima sa visokom temperaturom. Ali u to vreme bolnicama je nedostajalo radne snage, opreme za testiranje i medicinskog materijala za dijagnozu i lečenje. Stoga je mnogim pacijentima rečeno da idu u kućnu samoizolaciji. Neki od njih zarazili su druge članove porodice, dok su neki čak umrli kod kuće kao rezultat zaraze; ni jedni ni drugi nisu bili deo zvanične statistike, navodi CNN.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.