MASOVNO BEKSTVO IZ KARANTINA: Ovaj potez nikako nije dobar po Engleze!
Britanci beže iz hotela, Foto: AP

POBEGLI IZ HOTELA

MASOVNO BEKSTVO IZ KARANTINA: Ovaj potez nikako nije dobar po Engleze!

Zbog uvođenja novih pravila u Švajcarskoj, nakon što se pojavio novi soj korona virusa u Britaniji, vlasti su locirale Britance u Verbjeu i rekle im da se izoluju na deset dana

Objavljeno: 21:58h

Oko 420 turista iz Velike Britanije pobeglo je iz švajcarskog skijaškog centra u kome je uveden karantin. Osoblje luksuznog turističkog kompleksa u Verbjeu (kanton Vale), poznatog kao „Mali London“ zato što je omiljen među britanskim turistima, primetilo je da su gosti nestali nakon što je hrana na poslužavnicima u njihovim sobama ostala netaknuta.

Žan-Mark Sandos, predstavnik opštine Banj, gde se nalazi hotel, izjavio za za „Zontagscajtung“ da je 50 gostiju pobeglo odmah, a da je od preostalih 370 do nedelje ostalo još samo desetak.

Zbog uvođenja novih pravila u Švajcarskoj, nakon što se pojavio novi soj korona virusa u Britaniji, vlasti su locirale Britance u Verbjeu i rekle im da se izoluju na deset dana.

Međutim, oni mnogi od njih nisu poslušali, već su pobegli usred noći.

Švajcarska vlada strahuje da među njima ima i onih koji su zaraženi novim sojem korona virusa.

Budući da su letovi otkazani zbog nove varijante korona virusa, nije poznato kuda su otišli, ali je „Dojče vele“ preneo da su neki od njih prešli u Francusku. Iako je turistima iz Velike Britanije za ulazak u Francusku potreban negativan test na korona virus, na granici Šatlar često nema nikoga, tvrdi tviteraš koji živi u Francuskoj.

Švajcarski skijaški centri očekivali su za božićne praznike dolazak velikog broja Britanaca željnih snega, ali je zabrana letova zbog nove varijante kovida-19 osujetila njihove planove. Neki centri, poput Verbjea, ostali su otvoreni, jer su kantoni uglavnom primenjivali vlastite mere borbe protiv korona virusa pre nego što je savezna vlada uvela zabranu letova. Odluka švajcarske vlade obuhvata i desetodnevni retroaktivni karantin za sve koji su od 14. decembra stigli u zemlju, jer stručnjaci strahuju da se nova varijanta korona virusa širi znatno brže, prenosi "Dejli mejl".

Kako prenosi "Tagesancajger", portparol opštine Banj Žan-Mark Sandoz izjavio je da je veliki broj gostiju hotela u Verbjeu iz Velike Britanije „ostao jedan dan u karantinu da bi pod okriljem mraka krenuli na put“. „Gardijan“ je preneo da su neki kasnije pozivali hotele i pitali da li treba da plate smeštaj za ceo aranžman.

- Ne možemo da im zamerimo. Zamislite četiri osobe zatvorene u hotelskoj sobi od 20 kvadratnih metara - izjavio je Sandoz i dodao da su britanski turisti „malo ljuti na Švajcarsku zbog toga što se zatekli u klopci“.

– Ne znamo da li će ikada ponovo doći-rekao je Sandoz, koji strahuje za budućnost turističkog mesta, preneo je Swissinfo.ch.

- Ovo je najgora nedelja koju je naša opština ikada doživela - rekao je on.

Alen Berse, švajcarski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je savezna vlada svesna pobeglih turista.

- To je naravno problem. Ne znam kuda su otišli. Mislim da su upravo otišli ​​kući. Ali savezna vlada nije imala opcije.... Morali smo brzo da reagujemo, da sve ne ide savršeno, to je jasno - rekao je on.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.