POSLEDNJA ZAGONETKA HABLOVOG TELESKOPA: OVA tamna OLUJA je veća od Atlanskog OKEANA!
Vetrovi koji besne Neptunom, dostižu gotovo 1800 kmh, Foto: Printscreen/Youtube

NEPTUN

POSLEDNJA ZAGONETKA HABLOVOG TELESKOPA: OVA tamna OLUJA je veća od Atlanskog OKEANA!

Hablov teleskop nedavno je zabeležio neverovatnu pojavu tzv. tamnih oluja na osmoj planeti Sunčevog sistema

Objavljeno:

Naučnici godinama pokušavaju da otkriju razlog turbulentnih vorteksa koji besne atmosferom Neptuna. Prema poslednjoj opservaciji Hablovim teleskopom, ova pitanja postala veoma zbunjujuća.

Poznato je da ova planeta ima najbrže vetrove od svih u Sunčevom sistemu, koji dostižu brzinu koja probija zvučni zid, i to neverovatnih 1770 kilometara na sat, što je 1 i po put brže od zvuka.

Naime, tamni krugovi koji su detektovani Hablovim teleskopom, predstavljaju masivne tamne oluje koje besne ovom planetom. Prva je zabeležena 2018, i nazvana Tamna mrlja, prečnika od neverovatnih 6.500 km.

Karakteristično za ove vortekse je njihovo konstantno šetanje od ekvatora ka polovima planete, jer su duboko ukorenjeni u atmosferi, što je upravo slučaj za nedavno zabeleženom Tamnom mrljom 2, čiji je prečnik nešto veći od Atlanskog okeana. Veruje se da je ona deo superoluje, koja nije uhvaćena teleskopskim okom Habla, jer im je životni vek kratak i traje od dve do četiri godine, za razliku od Jupiterove Crvene mrlje koja ne jenjava već nekoliko stotina godina.

Timu naučnika Vojadžera, koji prvobitno nadgleda planete Sunčevoj sistema, bilo je potrebno četiri godine da ponovo usmere Habl ka ovoj planeti, jer po pravilu imaju samo jedan termin godišnje za opservaciju Neptuna. Međutim, kako navodi predsednica za naučna ispitivanja Asocijacije Univerziteta za astronomska istraživanja, koja je i deo probnog tima Vojadžer 2, "za prvu Tamnu mrlju smo imali vremena, pratili smo je 4 meseca do njenog nestanka, to je bilo pravo čudovište."

Ova plava lepotica sa svojim tamnim olujama ostaće zagonetka, sve dok se ne dođe do idejnog rešenja, poput "hvatača oluja", odnosno letelice koja bi konstantno kružila oko planete. "Za sada imamo više pitanja nego odgovora u vezi Neptunovih superoluja, a najintrigantnije je upravo razlog njihovog kratkog veka", zaključuje Hamel.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.