AMERIČKA PRIVREDA NEVIĐENO PORASLA: Imamo novi rekord
Rekord u SAD, Foto: AP

rekord

AMERIČKA PRIVREDA NEVIĐENO PORASLA: Imamo novi rekord

Agencija Rojters prenosi da je, uprkos rekordnom rastu u prošlom promesečju, američki BDP i dalje ispod predkriznog nivoa za 3,4 posto

Objavljeno:

Američka privreda je zabeležila rekordnu stopu rasta od 33,4 posto u tromesečju jul-septembar, prema danas objavljennim finalnim podacima Ministarstva trgovine.

Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda SAD za treći kvartal je blago povećana u odnosu na ranije objavljenu procenu od 33,1 odsto, izveštava agencija AP, napominjući da će usled razbuktavanja slučajeva koronavirusa rast verovatno usporiti tokom poslednja tri meseca 2020. godine.

Snažan oporavak u prošlom tromesečju nadoknadio je katastrofalan pad od 31,4 procenta zabeležen u periodu april-jun, najgori u statističkoj evidenciji koja datira od 1947. godine.

Agencija Rojters prenosi da je, uprkos rekordnom rastu u prošlom promesečju, američki BDP i dalje ispod predkriznog nivoa za 3,4 posto.

Dvadeset i jedna industrija, sa automobilskim sektorom na čelu, doprinela je rastu BDP-a u prošlom kvartalu, dok je samo rudarstvo (nafta, gas) registrovalo pad.

Privatna potrošnja, koja čini dve trećine ekonomije SAD, porasla je po godišnjoj stopi od 41 odsto, a rast potrošnje preduzeća je revidiran naviše na 22,9 procenata u odnosu na ranije objavljen podatak od 21,8 posto, zahvaljujući snažnom ulaganju u opremu.

Američki poslodavci su u martu i aprilu ukinuli 22 miliona radnih mesta, a nakon toga su počeli u kontinuitetu da vraćaju zaposlene na posao. Međutim, broj radnih mesta u SAD je još uvek za 9,8 miliona manji nego u februaru, a od juna naovamo zapošljavanje usporava svakog meseca, navodi AP.

Organizacija za ekonomska istraživanja, Konferens Bord, procenjuje da će rast američkog BDP-a u četvrtom tromesečju usporiti na 2,8 procenata.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.