ZASTOJ U PREGOVORIMA LIBANA I IZRAELA: Amerikanci nude pomoć
Pregovori SAD, Foto: AP

PREGOVORI

ZASTOJ U PREGOVORIMA LIBANA I IZRAELA: Amerikanci nude pomoć

Četri arapske zemlje su za četiri meseca pristale da priznaju jevrejsku državu

Objavljeno:

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo izrazio je danas žaljenje zbog zastoja u pregovorima izmedju Izraela i Libana o pomorskoj granici, ponudivši posredovanje Vašingtona.

Te dve zemlje koje su formalno i dalje u ratu, u oktobru su počele ;pregovore da bi omogućile eksploataciju nafte i gasa u podmorju Sredozemnog mora.

Pompeo kome je preostalo manje od mesec dana na funkciji, ;rekao je da su SAD i dalje spremne da "posreduju u konstruktivnim diskusijama" i da "apeluju na obe strane da pregovoraju", podsetivši da je proteklih meseci administracija predsednika SAD Donalda Trampa doprinela velikom napretku odnosa Izraela i arapskog sveta.

Četri arapske zemlje su za četiri meseca pristale da priznaju jevrejsku državu.

Poslednja runda pregovora Izraela i Libana je odložena jer je jevrejska država optužila svog severnog suseda za nedoslednost.

Dve zemlje pregovaraju na osnovu mape spornih 860 kvadratnih kilometara pomorskog prostora, ali Liban smatra da je ta mapa registrovana u UN 2011. godine, ;zasnovana na pogrešnim procenama i zahteva dodatnih 1.430 kvadratnih kilometara mora na jugu što uključuje delove izraelskog gasnog polja "Kariš".

(Espreso/Beta-AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.