ŠTA SU NAUČNICI PRONAŠLI U OTOPLJENOM PERMAFROSTU! Savršeno očuvano otkriće je ŽIVELO pre HRISTA! (FOTO)
Mumija šteneta pra-vuka stara je čitavih 57.000 godina, Foto: Printscreen/Youtube

ledeno doba

ŠTA SU NAUČNICI PRONAŠLI U OTOPLJENOM PERMAFROSTU! Savršeno očuvano otkriće je ŽIVELO pre HRISTA! (FOTO)

Globalno zagrevanje uzrokuje naglo topljenje lednika na dalekom severu naše planete

Objavljeno:

Jukonski rudari zlada na severu Kanade, slučajno su otkrili fosil neobične životinje u otopljenom ledniku. Naučnici su utvrdiloi da se radi o ženki pravuka, koji je živeo pre 57.000 godinama na tim prostorima.

Naime, kako se navodi u naučnim izveštajima, ovaj fosil predstavlja do sada najočuvaniji mumiju životinje ikada pronađenu.

Krzno, koža, zubi, mekana tkiva, apsolutno sve osim očiju, vidljivo je i opipljivo na ženki sivog vuka, a sugeriše se da je reč o mladunčetu starom tek 7 nedelja. Nerazvijenost zuba govori da je mladunče tek prekinulo laktaciju, a sumnja se da je nastradalo tako što se jazbina obrušila na njega.

"Kako bi se u tundri očuvalo telo životinje u ovako dugom vremenskom periodu, neophodno je da ono bude instantno zaleđeno, i duboko zakopano u ledu, inače bi ubrzo postao plen", objašnjava Džuli Mičin, naučnica koja aktivno radi na utvrđivanju detalja ovog slučaja.

Analizom telesnih ostataka pravučice Žur, koja je pronađena u rudniku zlata Klondike 2016, moguće je dobiti dosta informacija o vremenskom dobu iz koga dolazi, a koji su do sada bili nepoznati naučnicima.

Pravuk
foto: Printscreen/Youtube

Naime, uzorci pronađeni u zubima i krznu ove praživotinje, sugerišu na veoma hladnu klimu, velike površine planete okovane ledom, tip ishrane koju su činili losos i razne ribe iz lokalnih reka.

DNK izvađen iz uzorka tkiva pravučice Žur, ukazuje na blisku povezanost sa sivim vukom koji je nekada živeo na području Evroazije, a praistorijskim kopnenim mostom Bering (Bering Land Bridge), prešao na prostore Severne Amerike gde se i danas nalazi.

Pravuk
foto: Printscreen/Youtube

Na pitanje kako to da nijedan drugi fosil sličan ovome nije pronađen u blizini, Mičin objašnjava da je ovo mladunče vuka najverovatnije bilo samo u jazbini kada se ona obrušila i usmrtila je. "Veliko je uzbuđenje držati ovo krhko i maleno telo praživotinje, istorijski najočuvanijeg fosila do sada. Oči svakako nisu mogle biti sačuvane, zbog same strukture oka. Nažalost, nikada nećemo znati pravi uzrok njenog tragičnog kraja."

Pravuk
foto: Printscreen/Youtube

Ovo otkriće, prati niz mnogih u poslednje vreme. Praživotinje iz ledenog doba konstantno se pojavljuju na raznim mestima Severne Hemisfere. Uglavnom su to mamuti, pra-medvedi, pra-vukovi. Naučnici, iako entuzijastični, upozoravaju na ogroman problem koji otopljavanje lednika donosi. To znači uvod u definitivno globalno zagrevanje i permanentu promenu klime na Zemlji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.