PROFESOR HENEGAN: Ako je istina to što se tvrdi o novom soju virusa, treba zaključati celu zemlju!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

novi soj

PROFESOR HENEGAN: Ako je istina to što se tvrdi o novom soju virusa, treba zaključati celu zemlju!

Britanski ministar zdravstva Met Henkok upozorio je u nedelju da je novi soj korona virusa "izvan kontrole", pravdajući zatvaranje Londona i dela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne vakciniše stanovništvo

Objavljeno:

Velika Britanija je od ponedeljka sve izoliranija jer sve više zemalja ukida vazdušni saobraćaj zbog novog soja korona virusa. Ta je zemlja juče obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i "do 70 posto".

Britanski ministar zdravstva Met Henkok upozorio je u nedelju da je novi soj korona virusa "izvan kontrole", pravdajući zatvaranje Londona i dela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne vakciniše stanovništvo.

"Biće jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne vakciniše stanovništvo", dodao je. Konzervativna vlada Borisa Džonsona u subotu uveče je proglasila karantin za London te za jugoistok i deo istoka Engleske, nateravši više od 16 miliona stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

Karl Heneghan, profesor medicine pri Univerzitetu Oxford izrazio je sumnju u iznesene podatke da se novi soj virusa širi 70 brže, prenosi Daily Mail.

"Radim ovaj posao već 25 godina i moram reći da je nemoguće u tako kratkom vremenskom razdoblju utvrditi postotak", rekao je dodajući da svaki stručnjak smatra da je prerano za izvođenje takvog zaključka.

Profesor Heneghan rekao je da nema sumnje da je ovo doba godine, vrhunac sezone viroza, teško razdoblje za Britanski zdravstveni sustav (NHS). Istakao je pak da ovakvo iznošenje brojki potkopava poverenje javnosti.

"Radije bio voleo imati vrlo jasan i nedvosmislen dokaz nego čuti 'mi mislimo da se brže prenosi. Ova informacija ima masovne implikacije, uzrokuje strah i paniku. Ne bismo trebali biti u takvoj situaciji jer vlada iznosi podatke koji se ne mogu izmeriti", upozorio je.

"Oni prilagođavaju podatke dokazima. Uočili su kako se broj slučajeva povećava i traže dokaze koji bi to objasnili" pojasnio je.

Novi soj korona virusa prepoznat je 20. septembra u Kentu. Do sredine novembra 28 posto slučajeva u Londonu je pripisano novom soju. U nedelji od 9. decembra novi soj virusa bio je odgovoran za 62 posto slučajeva.

"Ako je istina da novi soj ima sposobnost brže transmisije trebali bismo zaključati celu zemlju jer bi ljudi koji bi napuštali prestonicu zbog bega od restrikcija širili virus", pojasnio je profesor Heneghan.

Premijer Boris Džonson je istakao da su nova saznanja o bržem širenju virusa 'preliminarni podaci' i kao takvi 'podložni daljoj analizi'.

"U ovom trenutku to je najbolje što imamo. Moramo delovati na temelju te informacije jer se novi soj korona virusa širi jako brzo".

Piter Horbi, šef Nervtaga, Savetodavne skupine za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa, te profesor na Univerzitetu Oxford rekao je da se brojka od 70% temelji na konvergirajućim podacima.

U zapisniku nakon sastanka Nervtaga od 18. decembra navodi se da prevladava 'umjereno uverenje' da nova varijanta korona virusa, poznata kao VUI-202012/01, pokazuje značajan porast transmisije u poređenju s drugim varijantama.

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.