UZBUNA U CELOJ EVROPI ZBOG NOVOG SOJA VIRUSA KOJI SE BRŽE ŠIRI: Države već uvode OZBILJNE MERE
Aerodrom/ilustracija, Foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

UZBUNA U CELOJ EVROPI ZBOG NOVOG SOJA VIRUSA KOJI SE BRŽE ŠIRI: Države već uvode OZBILJNE MERE

Nova mera izazvala je haos na nemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Objavljeno:

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje, uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedelju preduzele određene mere i donele odluke o privremenoj suspenziji aviosaobraćaja sa Ostrvom.

Posebnu zabrinutost izazvalo je upozorenje britanskog ministra zdravstva Meta Henkoka da je "novi soj virusa van kontrole", a samo nekoliko sati nakon što je premijer Boris Džonson saopštio da se moraju odložiti božićne kupovine i okupljanja na jugu Engleske zbog pojave novog soja korona virusa koji se veoma brzo širi.

Zabranu aviosaobraćaja su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija, koja je blokirala železnički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-časovnu suspenziju letova.

U međuvremenu je i Češka uvela striktnu meru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, najavila zabranu za sve letove sa "ostrva", dok je vlada Švedske saopštila da će "uvesti putne restrikcije prema Velikoj Britaniji".

Listi zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Velike Britanije zbog pojave zaraznijeg soja korona virusa, priključile su se i Turska i Švajcarska.

Nemačka je uvela nove mere za putnike iz Velike Britanije, a povod je najverovatnije ukidanje aviosaobraćaja između te dve zemlje zbog novog soja korona virusa.

Putnicima, koji do stupanja na snagu zabrane sletanja avionima iz Velike Britanije doputuju u Nemačku, biće ponuđen korona test, koji je obavezan za strane državljane, i ukazano na postojeća pravila o karantinu pokrajina.

Nova mera izazvala je haos na nemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Van Evrope, zabranu na letove iz Velike Britanije, ali i Danske i Južne Afrike, gde je takođe detektovan novi soj korone, uveli su i Izrael, Iran i El Salvador, a Maroko je najavio suspenziju avio saobraćaja.

Britanski premijer Boris Džonson sazvao je za danas sastanak kriznog tela, na kome će se razgovarati o međunarodnom saobraćaju prema i iz Velike Britanije, najavila je večeras predstavnica njegovog kabineta.

Evropski savet organizovao je u nedelju vanrednu video konfrenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju korona virusa prijavljenom u Velikoj Britaniji.

Holandska vlada najavila je da će se tokom narednih nekoliko dana unutar EU "istražiti opseg za dalje ograničavanje rizika od prenošenja novog soja virusa iz Velike Britanije".

Iz Velike Britanije stižu podaci da je novi soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 odsto prenosiviji od dosadašnjeg.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.