HAKERI UPALI U AMERIČKI NUKLEARNI SISTEM! U toku je NAJVEĆI SAJBER SKANDAL u 21. veku
Nije utvrđeno šta je sve kompromitovano, Foto: EPA-EFE/YONHAP

MATRIKS

HAKERI UPALI U AMERIČKI NUKLEARNI SISTEM! U toku je NAJVEĆI SAJBER SKANDAL u 21. veku

Hakerski napad na mreže američkih bezbednosnih sistema ovoga puta targetirao esencijalne departmane vladinih agencija

Objavljeno:

U okviru masovne špijunske akcije koja trese Ameriku poslednjih par meseci, hakeri su pristupili sistemima Nacionalne uprave za nuklearnu bezbednost koja održava američke zalihe nuklearnog oružja.

Veruje se da su hakeri pristupili mrežama saveznih agencija kompromitujući softversku kompaniju SolarVinds, koja prodaje proizvode za upravljanje IT-ima stotinama klijenata iz vladinog i privatnog sektora.

Naime, otkrivene su nepoznate aktivnosti u mrežama koje pripadaju Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku (FERC), nacionalnim laboratorijama Sandia i Los Alamos u Novom Meksiku i Vašingtonu, Kancelariji za bezbedan prevoz pri Nacionalnoj upravi za nuklearnu bezbednost i terenskoj kancelariji Ričlanda Departmana energije i rudarstva (DOE).

Kako FERC ne upravlja direktnim tokovima napajanja, sumnja se da je ovaj departman hakovan jer na mreži čuva osetljive podatke koji bi se mogli koristiti za identifikovanje potencijalnih lokacija za napade.

Savezni istražitelji poslednjih dana češljaju mreže kako bi utvrdili konkretnu štetu odnosno informacije kojima se pristupilu, a zvaničnici DOE još uvek nemaju nikakav uvid, i neće ga imati "nedeljama".

Predstavnica Departmana energije i rudarstva Šejlin Hajnes izjavila je da su preduzete sve mere za ublažavanje rizika, kao i da su svi napadnuti softveri automatski isključeni sa mreže. "U ovom trenutku istraga je utvrdila da je hakerski softver izolovan samo u poslovnim mrežama i nije uticao na osnovne funkcije nacionalne bezbednosti u odeljenju, uključujući Nacionalnu upravu za nuklearnu bezbednost“.

Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je Agencija za kibernetsku bezbednost i infrastrukturu (CISA) koja je inače u prvim redovima za odbranu od hakerskih napada, trenutno preplavljena jer se mesecima bavi ovim problemom. Otežavajuća okolnost je i manjak osoblja, jer Trampova administracija poslednjih nedelja naterala na ostavku nekoliko vrhovnih zvaničnika ove agencije, uključujući njenog direktora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Politico.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.