PAPA FRANJA TRAŽIO POKLON ZA KOJIM VAPI SVAKI STANOVNIK PLANETE ZEMLJE: Evo o čemu se radi!
Papa Franja, Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI / POOL

DISKRETNO

PAPA FRANJA TRAŽIO POKLON ZA KOJIM VAPI SVAKI STANOVNIK PLANETE ZEMLJE: Evo o čemu se radi!

Na rodjendan koji je "obeležen vrlo jednostavno", prema njegovom portparolu, papa Franja je poslao četiri respiratora Venecueli

Objavljeno:

Papa Franja koji diskretno danas slavi 84. rodjendan ponovo je apelovao na zemlje da garantuju "najsiromašnijima" pristup vakcini protiv korona virusa.

"Ponavljam moj apel političkim zvaničnicima i privatnom sektoru da usvoje odgovarajuće mere da garantuju vakcine protiv kovida 19 i neophodnu tehnologiju da se pomogne bolesnima i svima koji su siromašniji i osetljiviji", napisao je on u govoru pripremljenom za 1. januar, Dan mira, koji je danas obelodanjen.

Poglavar Rimokatoličke crkve koji je izabrao da ove godine brani "kulturu brige o drugima" izrazio je žaljenje zbog "raznih oblika nacionalizma, rasizma, ksenofobije, ; ratova i sukoba koji šire smrt i razaranje", ocenivši da "nažalost oni dobijaju novi zalet".

Rekao je da se treba podsetiti na poštovanje humanitarnog prava posebno u trenutku kada se ratovi i sukobi smenjuju bez prekida.

"Nažalost mnogi regioni i zajednice više se ne sećaju vremena kada su živeli u miru i bezbednosti", i glad se ukorenila tamo gde je nekad bila nepoznata.

Papa je predložio da se sva sredstva namenjena za vojne troškove stave u svetski fond za konačno iskorenjenje gladi i za razvoj najsiromašnijih zemalja.

Na rodjendan koji je "obeležen vrlo jednostavno", prema njegovom portparolu, papa Franja je poslao četiri respiratora Venecueli.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.