PONOVO PROBLEMI U USVAJANJU ZAKLJUČAKA O ZAPADNOM BALKANU: Evo šta je sada glavna prepreka!
EU, ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

IZNENAĐENJE

PONOVO PROBLEMI U USVAJANJU ZAKLJUČAKA O ZAPADNOM BALKANU: Evo šta je sada glavna prepreka!

Dodatno iznenađenje u celom procesu predstavlja i činjenica da su umesto najavljene pisane procedure zaključci o proširenju stavljeni na dnevni red Saveta EU ministra za zaštitu životne sredine..

Objavljeno:

Usvajanje zaključaka Saveta EU o proširenju i Zapadnom Balkanu ponovo je dovedeno u pitanje od strane dve zemlje članice koje insistiraju na izbacivanju odrednica o bilateralnoj saradnji Bugarske i Severne Makedonije iz nacrta teksta, saznaje Tanjug u Briselu.

Iako su se ambasadori svih zemalja članica EU na jučerašnjem sastanku usaglasili oko nacrta zaključaka, u koje je ubačen deo koji se odnosi na rešavanje odnosa između Bugarske i Severne Makedonije, problemi su se ponovo pojavili danas na Savetu EU, koji je trebalo da usvoji zaključke.

Dodatno iznenađenje u celom procesu predstavlja i činjenica da su umesto najavljene pisane procedure zaključci o proširenju stavljeni na dnevni red Saveta EU ministra za zaštitu životne sredine.

Zaključci Saveta EU do sada su bili blokirani od strane Bugarske koja je prvenstveno stavila veto na pregovarački okvir za Severnu Makedoniju.

U odobrenom nacrtu zaključaka nalazi se deo koji se odnosi na implementaciju sporazuma o dobrosusedskim odnosima i saradnji postignutom između Severne Makedonije i Bugarske i poziva na zaustavljanje tvrdnji koje su bazirane na pogrešnom tumačenju istorije.

Diplomatski izvori u Briselu za Tanjug navode da je sada problem oko toga što dve zemlje članice ne pristaju da se konkretna bilateralna pitanja mešaju sa zaključcima o politici proširenja.

Dosadašnji stav EU je bio da se pre ulaska u članstvo EU moraju rešiti sva bilateralna pitanja zemalja kandidata, ali i da se taj proces treba rešavati odvojeno od pristupnog procesa.

Dok se koplja lome oko usvajanja zaključaka o "paketu proširenja" već je poznato da pregovarački okviri uz Severnu Makedoniju i Albaniju ostaju blokirani.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.