ZVANIČNO: Ukrajina napustila SPORAZUM O PRIMIRJU! Ne žele sprovođenje režima prekida vatre!
Rešavanje krize u Donbasu, Foto: ap foto

mere su deklarativne

ZVANIČNO: Ukrajina napustila SPORAZUM O PRIMIRJU! Ne žele sprovođenje režima prekida vatre!

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja

Objavljeno:

Predstavnica samoproglašene Donjecke Narodne Republike u kontakt grupi za rešavanje krize u Donbasu Natalija Nikonorova izjavila je da je Kijev napustio sporazum o jačanju sprovođenja režima prekida vatre.

- Danas možemo da kažemo da je ukrajinska strana dezavuirala mere za jačanje režima prekida vatre. Ukrajina je u septembru odbila da sprovede najvažniju meru, a to je verifikacija kršenja režima prekida vatre. Bez provere da li je došlo do kršenja ili ne, ove mere postaju deklarativne... Na taj način, Ukrajina se povukla iz tog sporazuma - rekla je Nikonorova.

Ona je dodala da stoga Donjeck radi na potpisivanju ažuriranog dokumenta o primirju.

Pored toga, ona je objasnila da u prilog tome da je Kijev napustio sporazum idu i činjenice da na kontakt liniji raste broj kršenja od strane ukrajinskih snaga bezbednosti.

- To da je Ukrajina napustila sporazum potvrđeno je i činjenicama na kontakt liniji, trend se brzo kreće putem pogoršanja. Primećujemo sve više kršenja - dodala je predstavnica DNR.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.