GRIP SE POJAVIO U OVIH 5 EVROPSKIH DRŽAVA! Stručnjaci upozoravaju šta će se desiti ako se spoji sa koronom!
Grip/ilustracija, Foto: EPA/Angelo Carconi

šokantno otkriće

GRIP SE POJAVIO U OVIH 5 EVROPSKIH DRŽAVA! Stručnjaci upozoravaju šta će se desiti ako se spoji sa koronom!

Grip u Evropi zasad miruje, prijavljuju se tek pojedinačni slučajevi.

Objavljeno:

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković izjavio je pre nekoliko dana da se grip pojavio u pet evropskih država: Azerbejdžanu, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Estoniji i Portugalu ali da gripa još uvek kod nas nema te da se očekuje da će se i pojaviti.

Po svemu sudeći, ovogodišnja sezona gripa biće daleko blaža nego što se očekivalo. To potvrđuju, zasada, podaci iz južne hemisfere odnosno iz Australije i Novog Zelanda koji su tokom zime imali neverovatno mali broj zaraženih gripom. Poređenja radi, tokom prošle sezone Australija je imala preko 86.000 obolelih a ovu zimsku sezonu završila je sa 946 pozitivno testiranih na virus gripa od skoro 100.000 testiranja koliko je sprovedeno.

Novi Zeland i Austrija polako ulaze u letnju sezonu, a Novi Zeland je zimsku završio bez ijednog jedinog slučaja gripa. Testirano je 159 uzoraka i svi su bili negativni.

Kako je ranije najavljivao dr Predrag Kon, svake godine grip se u našoj zemlji obično pojavljuje u decembru i traje do ranog proleća ali kako za sada stvari stoje, ova godina će biti nešto drugačija, i po broju obolelih, kao i po broju hospitalizovanih teških slučajeva gripa.

Grip u Evropi zasad miruje, prijavljuju se tek pojedinačni slučajevi

Evropski centar za kontrolu bolesti izdao je saopštenje da 29 evropskih zemalja nije prijavilo bilo kakvu aktivnost gripa. Tek pet zemalja je prijavilo nizak intezitet gripa, a tridesetak zemalja početnu fazu odnosno pojedinačne slučajeve, ispod 10 obolelih.

FluNet koji prati 88 država svet i aktivnot gripa u njima, beleži u tim zemljama samo 327 pozitivnih na grip od skoro 200.000 testiranih. Od toga 162 uzorka pripadala su tipu A, a 165 tipu B gripa. U poslednjoj nedelji novembra od više od 1.000 testiranih niko nije bio pozitivan niti hospitalizovan, što znači da se radi o blagim slučajevima ove bolesti.

Stručnjaci smatraju da je uzrok maloj potentnosti zaražavanja gripom dosad usledilo zbog nošenjaa maski kao preventivna mere protiv širenja koronavirusa kao i zbog pridražavanja drugih epidemioloških mera, kao što je često pranje ruku i fizička distanca.

S obzirom na to da bi grip tek trebalo da stigne u našu zemlju, stručnjaci upozoravaju da ovi podaci još uvek nisu konačni i da sa oprezom treba pratiti stanje na terenu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.