NOVE TENZIJE IZMEĐU NAJVEĆIH SILA: SAD zvanično otcepile ovaj deo od Rusije! SVET ČEKA REAKCIJU!
Kurilska ostrva, Foto: Printscreen/Youtube

NAPETOST

NOVE TENZIJE IZMEĐU NAJVEĆIH SILA: SAD zvanično otcepile ovaj deo od Rusije! SVET ČEKA REAKCIJU!

Japan osporava ruski suverenitet nad Kurilskim ostrvima, a arhipelag je istorijsko poprište napetosti između dve zemlje

Objavljeno:

Ruski državljani koji žive na spornim Kurilskim ostrvima su, prema tvrdnjama američkih zvaničnika, zapravo Japanci. Kako navodi "Russia Today", to je rezultata američke politike insistiranja da je veći deo arhipelaga, kojim je Moskva upravljala od Drugog svetskog rata, s pravom pripada Tokiju.

Japanski list "Hokkaido Shimbun" je prošlog petka objavio da su Rusi rođeni na ostrvima Habomaj, Šikotan, Kunašir i Itirap američke imigracione vlasti, u svrhu izarde zelenih kartona, proglasili ove ljude Japancima.

Ostrvima, međutim, upravlja Moskva, a njihovih 20.000 stanovnika uključuje ljude ruskog, beloruskog, ukrajinskog i tatarskog porekla kao i starosedeoce Ainu.

Japan osporava ruski suverenitet nad Kurilskim ostrvima, a arhipelag je istorijsko poprište napetosti između dve zemlje.

Ostrva su promenila vlasnika 1945. godine nakon što su obećana Sovjetskom Savezu u zamenu za ulazak u Drugi svetski rat i borbu na strani Japana, glavnog saveznika nacističke Nemačke. Ubrzo nakon što ih je preuzeo SSSR proterano je japansko stanovništvo.

Međutim, SAD, koje su potpisale sporazum sa Jalte koji je predao ostrva, od tada su promenile svoju politiku. Vašington podržava insistiranje Japana da brojna sporna ostrva zapravo nisu deo Kurila i da prema uslovima sporazuma nikada nisu ni s pravom bila deo Rusije. Ovo Moskva odbacuje, tvrdeći da je reč o taktici da se opravda Japan.

- Kurilska ostrva su 1945. godine prebačena Sovjetskom Savezu. Ali danas Stejt departmrnz nastoji da ponovo otvori ovaj sporazum iz Drugog svetskog rata i podstiče teritorijalni revanšizam - rekao je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Inače, Rusija i Japan su "na papiru" i dalje u ratu jer nikada nisu potpisali nijedan zvanični mirnovni sporazum zbog neuspeha da se dogovore o statusu Kurila.

Moskva je tražila neke kompromise u diplomatskim sukobima, omogućavajući japanskim građanima, uključujući one poreklom sa ostrva da posete Kurile bez viza.

Japanskim plovilima je takođe dozvoljeno da love ribu u ruskim vodama oko arhipelaga.

Inače, nekadašnji australijski diplomata Gregori Klark rekao je da američka odluka sigurno predstavlja "rašireni revizinizam" i mešanje u poslove između Moskve i Tokija.

- To je rašireni revizionizam jer je ono što se dogodilo 1951. godine veoma zanimljivo. U to vreme, japanski premijer Jošida Šogeru veoma se trudio da se Amerika složi sa Japanom kako ne treba da se odrekne ovih ostrva. Amerika je jasno rekla ne, ne može biti ponovnih pregovora - rekao je on.

Klark naglađava da je Amerika bila ta koja je naterala Japan da preda ostrva i sklopi dogovor.

- I nije samo Amerika, već 50 drugih zemalja... koje su se saglasile 1951. godine u Sank Francisku da se Japan odrekne prava na Kurilska ostrva - naglasio je.

Inače, regujući na ovu američu odluku jedan ruski zvaničnik sa Dalekog istoka rekao je da bi onda i stanovnici Aljaske trebalo da budu smatrani građanima Ruskog carstva.

- Spreman sam da razgovaram sa ruskim ministrom spoljnih poslova oko priznanja stanovnika Aljaske za grašane Ruskog carstva - rekao je zamenik premijera Juri Trutnev.

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.