DOKTOR REBIN KADER PODELIO SVET NA POLA: Nema čarobne tablete, vitamini su beskorisni, evo šta morate raditi
Rebin Kader, Foto: printscreen/instagram

NE POSTOJI ČAROBNI ŠTAPIĆ

DOKTOR REBIN KADER PODELIO SVET NA POLA: Nema čarobne tablete, vitamini su beskorisni, evo šta morate raditi

- Kako da ojačam imuni sistem", odgovor je jednostavan – nikako

Objavljeno:

Nekako u isto vreme sa pojavom korone virusa o kome se nije znalo mnogo, krenulo se sa pretpostavkom da samo snažan imunitet može da se bori sa tako opasnom infekcijom, a onda kreće i pomama za instant rešenjima. Razni suplementi postaju "čarobni štapić" koji naš organizam pretvara u stenu o koju se odbijaju virusi. Međutim, da baš nije sve tako lako kako se promoviše upozorili su odmah medicinski stručnjaci ističući da pojedini proizvodi, poput koloidnog srebra, ne samo da ne suzbijaju COVID-19, već su i dokazano štetni.

Bez obzira na upozorenja, ljudi i dalje tragaju za magičnom zaštitom od korone. Na čuvenom Guglu, jedan od najpopularnijih pojmova za pretragu je "jačanje imunog sistema". Upotreba hastaga #immunebooster na Instagramu porasla za više od 46 odsto.

Odgovor na pitanje "Kako da ojačam imuni sistem", kaže medicina, zapravo je jednostavan – nikako.

"Adaptivni imunitet koji se prilagođava izloženosti okoline stvaranjem antitela. Jedini način da pojačate adaptivni imunitet dovoljno da se organizam odbrani od korone jeste da primite vakcinu i da proizvedete antitela", - kaže Rebin Kader, lekar interne medicine na Klinici za alergije i imunologiju u Denveru.

Magični proizvod za jačanje imuniteta ne postoji. Jedino što možete jeste da unesete određene vitamine i minerale koji su organizmu neophodni za optimalno delovanje. Ali, ni tu ne vredi preterivati, jer naš organizam viškove odbacuje. Tako ćemo višak vitamina C jednostavno izlučiti. U nekim situacijama, prekomeran unos vitamina i minerala može čak biti i opasan. Recimo, vitamin A može da dovede i do oštećenja jetre.

"Pravilna ishrana uglavnom sadrži sve makronutrijente, ugljene hidrate, masti i proteine, i mikrohranljive sastojke koji su nam potrebni", kaže dr Kader.

"Umesto da "pojačavate" imunološki sistem, ono što želite da uradite je da ga podržavate – da dopunjavate one hranljive materije koje vam nedostaju u ishrani", kaže dr Kader.

Ono što je važnije, jeste da prilagodite svoju ishranu. Najbolja antiupalna dijeta jeste hrana bogata antioskidansima ili jednostavnije rečeno: puno voća i povrća i integralnih žitarica. To je hrana prepuna vitamina i minerala, bogata je vlaknima i vodom, a siromašna je kalorijama. Ali čak ni zdrava ishrana ne može nadoknaditi loš izbor načina života. Kada ste izloženi stresu, kada ne spavate dovoljno, to može ozbiljno ugroziti imuni sistem.

"Najveći uticaj na sprečavanje infekcije su one zaista najjednostavnije stvari: pranje ruku, nošenje maske, održavanje fizičke distance, izolacija, ako ste bolesni ili osećate simptome", kaže dr Kader .

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.